Team


Hieronder stellen enkele van onze kanjers zich voor en vertellen zij iets over Chessmates.

“Chess is life”

“Oftewel, “schaken is leven”, zoals de bekende oud-wereldkampioen Bobby Fischer altijd zei.

Ik ben Alan Bakija en ik schaak al sinds dat ik zeven ben. Schaken is een groot deel van mijn leven en deze uitspraak is daarom erg toepasselijk voor mij. Als men aan schaken denkt, denkt die niet vaak aan een spannende sport die je overal ter wereld kan brengen. En toch heb ik op verschillende plekken in Nederland en het buitenland geschaakt. Zo was ik in oktober vorig jaar met Team NL in Monaco. Op deze bijzondere locatie wordt niet alleen geracet en gegokt, maar ook hevig geschaakt door jonge internationale schakers. Ik vind het fijn dat ik samen met Team NL, Nederland en vooral de RSB kan vertegenwoordigen.

In Monaco werd elke dag intensief geschaakt, maar er was genoeg tijd voor gezelligheid en de bezienswaardigheden. Ik hoop dat mijn team en ik weer de kans krijgen om mee te doen aan dit fantastische toernooi!”

Schaken is plezier

“Ik ben Onno Elgersma en sinds mijn vijfde schaak ik al. Met veel plezier. Eigenlijk ben ik elke dag met schaken bezig. Ik heb bij een aantal clubs gespeeld, zoals SV Almelo, Zukertort Amstelveen en sinds een jaar bij Kennemer Combinatie. Met de laatste club speel ik mee in de Meesterklasse. Verder speel ik in Duitsland bij SK Nordhorn-Blanke en in België bij Wachtebeke. Mijn rating ligt rond de 2300 en inmiddels ben ik Fide Meester (FM).

Ik schaak graag en veel, intern en extern. Mooi vind ik de lange partijen met gewoon speeltempo, maar ik hou ook wel van Blitz en Bullet. Zeker in de coronatijd heb ik dat veel online gespeeld.

Elk jaar speelde ik zoveel mogelijk toernooien in Nederland, Frankrijk, België en Duitsland, zoals SPA in Amsterdam, in Vlissingen, ONK in Dieren, Hoogeveen, Chessfestival Groningen, Grenke Chess in Karlsruhe, Saint Lô en Geraadsbergen en alle NK's.

Naast deze toernooien ben ik ook een paar keer gevraagd om mee te doen met de interlands die georganiseerd werden door RSB. Superleuk om gevraagd te worden. Ik deed daar altijd graag aan mee, want het was leuk om in andere steden te spelen tegen schakers met andere nationaliteiten, in een schaakteam met leuke mensen. Zo leer je andere mensen beter kennen. Ook werd het goed georganiseerd. De reis, overnachting en andere zaken waren altijd goed geregeld. En het was natuurlijk gezellig. De begeleiding voor de zakelijke dingen was goed en dat gold ook voor de schaaktechnische begeleiding. Er gingen goede coaches mee. Het schaken in zo'n omgeving is heel bijzonder.

Vanaf het moment van vertrek tot thuiskomst was het leuk: de reis heen en terug, met vliegtuig of bus. In een nieuwe stad, waar we ook mooie gebouwen of andere dingen gingen bekijken, als de tijd dat toeliet. Zo heb ik een en ander kunnen bezichtigen in Parijs, Glasgow en Monaco. Erg leuk dat ze ook zorgden voor sightseeing en cultuur. Het was echt de moeite waard om mee te gaan.”

Een bijzondere eer

“Mijn naam is Dana Verheij en ik ben 15 jaar oud. Voor Chessmates heb ik meegedaan aan de toernooien in Parijs en Monaco. Ik vond het een eer om uitgenodigd te worden en heb enorm genoten van deze bijzondere toernooien. Het is erg leuk om in teamverband te spelen tegen sterke jeugdspelers van diverse andere landen en om begeleid te worden door goede schaaktrainers. Verder was het onderling supergezellig en het is een bijzondere ervaring om in het buitenland te spelen en nog wat van de desbetreffende stad te zien. Ik zie ernaar uit om later dit jaar deel uit te maken van het Nederlandse team in Maagdenburg!”

Onvergetelijke ervaring

“Ik ben Mees van Batenburg en had nog nooit internationaal geschaakt. Super mooi dus, dat mij door Team NL die kans werd gegeven. Het was een onvergetelijke ervaring. Ons team bestond uit heel fijne spelers en de begeleiding was top. Naast het schaken was het dus gewoon erg gezellig met elkaar. Daarbij was het ook nog in Monaco, dus er was buiten de speelzaal een hoop te zien. Ik heb echt een heel leuke tijd gehad. Het schaken viel me zwaar. Het niveau was behoorlijk hoog en helaas heb ik veel partijen verloren. Ik heb hier wel even moeite mee gehad, maar nu zie ik het als een erg leerzame ervaring. Nu werk ik nog harder aan mijn spel. Ik kijk er naar uit om nogmaals met Team NL deel te nemen aan een internationaal toernooi.”

We zijn één familie!

“Hallo! Ik ben Jonas Hilwerda, ik ben in 2003 geboren en schaken is mijn grote passie. Ik heb aan talloze toernooien meegedaan en inmiddels ben ik in het bezit van de titel Fide Meester. Ik heb een aantal Nederlandse kampioenschappen gewonnen, zowel individueel als in team- en schoolverband. In 2021 werd ik Nederlands Jeugdkampioen tot 18 jaar. Tevens heb ik twee keer aan een EK Jeugd en één keer aan een WK meegedaan.

Met Pathena heb ik meermaals deelgenomen aan landenteamtoernooien in het buitenland om Nederland te vertegenwoordigen, en dat heb ik altijd erg boeiend gevonden. Elke keer is het een leuke ervaring geweest, want we hebben in interessante steden in andere landen gespeeld, waar ik nooit eerder was geweest.

Toen we in Parijs waren, hebben we in een erg mooie zaal gespeeld, zo mooi en bijzonder dat we niet eens de muren mochten aanraken, zo waardevol was het. Tegen Ierland, in de laatste ronde, speelde ik een van mijn mooiste partijen die ik ooit heb gespeeld. Ik kwam vanuit de voorbereiding erg goed te staan, en het werd dan ook een snelle partij, die ik in slechts 19 zetten won.

Het format van het toernooi in Parijs was: 5 verschillende landen (Frankrijk, Nederland, Rusland, Engeland en Ierland) spelen tegen elkaar. Altijd uitdagend om tegen spelers uit andere landen te spelen. Mijn persoonlijke score in Parijs was 3,5 uit 5.

Ook geweldig aan de editie van ChessMates in Parijs was dat Luuk Baselmans zijn Fide Meester titel scoorde in exact dit toernooi. Uiteraard hebben we samen de Eiffeltoren gezien. Zo maak je ook leuke dingen mee naast de schaakpartijen.

Toen we in Ierland waren, maakte ik ook iets interessants mee: voor het openingsdiner had de organisatie een tafelschikking gemaakt waarbij spelers uit verschillende landen bij elkaar aan tafel zaten. Zo had de organisatie het bepaald. En dat was leuk, want dan praat je ook met de spelers uit andere landen. En dat is precies in de geest van het motto van de FIDE, de internationale schaakbond: Gens una sumus (we zijn allemaal één familie).

Tijdens een ander toernooi speelden we op het schip SS Rotterdam van de Holland America Line. Dat was heel bijzonder, en bij die gelegenheid speelde ik ook in een simultaan tegen de Nederlandse grootmeester Jan Timman.

De reizen met Pathena waren altijd goed georganiseerd door de leiders Marcel Klein en Ricardo Catalan. En naast dat ze goede organisatoren zijn, kon je ook altijd goed met Marcel en Ricardo lachen. Dat is ook belangrijk wanneer je samen naar een toernooi gaat.

Tijdens de toernooien zorgde Pathena ervoor dat de spelers werden begeleid door gedegen trainers, in mijn geval Hugo ten Hertog (Ierland) en Rick Lahaye (Schotland). Dat laat ook zien dat men vanuit Nederland dit landentoernooi serieus neemt.

Zoals gezegd heb ik het altijd ontzettend leuk en leerzaam gevonden om mee te doen aan de landentoernooien met Pathena, en ik ben ook dankbaar dat ik de kans heb gekregen. Het is zeker ook belangrijk dat jeugdspelers dit soort ervaringen kunnen opdoen, en daarom hoop ik van harte dat er bedrijven zullen zijn die de huidige en komende jeugdspelers ook zulke ervaringen wensen te geven en financieel willen ondersteunen.”

Liefde op het eerste gezicht

“Mijn naam is Luuk Baselmans. Ik schaak sinds mijn vijfde jaar. Vanaf het moment dat ik voor het eerst mensen zag schaken, wist ik meteen dat ik dat ook wilde gaan doen! Vrij snel daarna begon ik met het volgen van jeugdschaaklessen bij de plaatselijke schaakvereniging T.S.V. Rochade in Tilburg. Na een aantal jaren sloot ik me aan bij de grootste Tilburgse schaakclub De Stukkenjagers. Bij deze sterke vereniging had ik meer mogelijkheden om me verder te ontwikkelen, zowel door de interne competitie als het spelen op hoog niveau in de externe competitie. Ook ging ik mijn grenzen verleggen door met de schaakclub van Brasschaat deel te nemen aan de Belgische competitie.

Daarnaast geef ik mijn liefde voor het schaken door aan de volgende generatie, want ik ben actief als (jeugd)schaaktrainer binnen mijn club.

Ik speelde diverse toernooien in Nederland, maar heb ook in het buitenland veel waardevolle ervaring kunnen opdoen door vooral de interlands georganiseerd door Stichting Pathena (behorende bij de RSB). Het was eervol om gevraagd te worden voor de interlands naar Schotland, Ierland en Frankrijk. Omringd door een leuke groep schakers en deskundige trainers genoot ik van deze goed georganiseerde schaakevenementen. De kers op de taart was voor mij persoonlijk het in 2019 behalen van mijn FM-titel (Fide Meester) bij de interland van Pathena in Parijs. Het samen met het team vieren van deze behaalde mijlpaal is een mooie herinnering die ik voor altijd zal blijven koesteren.

De interlands hebben mij een flinke stap verder geholpen in mijn schaakontwikkeling. Samen met de geproefde buitenlandse cultuur heb ik er onvergetelijke ervaringen mee opgedaan. Kortom, ik ben de mensen van Pathena erg dankbaar voor de mogelijkheden die ze mij geboden hebben.”