Messemaker pakt de dubbel


Op donderdag 28 april 2016 waren De Scheepjes, sinds dit jaar het speellokaal van Onésimus, het decor van de RSB-bekerfinale tussen Messemaker 1847 en HZP Schiedam. Op voorhand was er geen favoriet aan te wijzen. Weliswaar had Messemaker de titel in de promotieklasse gepakt, maar HZP Schiedam kon bogen op een ijzersterk bekerviertal.

rsbbekerfinale2016_orig

De bekerfinale is net begonnen …

Na loting om de kleuren begon de wedstrijd iets na achten. Op bord 3 viel de eerste uitslag te noteren. David van der Mast (HZPS) speelde met wit remise tegen Frans Bottenberg (MM1847). Enige tijd later overzag de met zwart spelende Aad Juijn (HZPS) tegen Arjan Hennink (MM1847) in een ingewikkelde stelling een matcombinatie, waardoor Messemaker op voorsprong kwam.

Aan de eerste twee borden duurde de strijd erg lang. Aan bord 2 had Alex Kapitonenko (HZPS) met zwart op een gegeven moment een stuk tegen twee pionnen, terwijl tegenstander Arjan van der Leij (MM1847) veel actiever stond en een ver opgerukte vrijpion had. De weinige tijd die Arjan had, begon echter ook mee te tellen, en Alex verbeterde langzaamaan zijn stelling en wist het verre eindspel in winst om te zetten. Zodoende stond het 1½-1½.

Je mag wel zeggen dat de partij van de avond op bord 1 werd gespeeld. John van Baarle (HZPS) had voor zichzelf wit geloot, maar bereikte niet veel tegen Remco Hylkema (MM1847). Al betrekkelijk snel stond er een middenspel/eindspel op het bord met ieder een toren, drie lichte stukken en vijf pionnen. Remco speelde dit veel actiever dan John, hetgeen uiteindelijk resulteerde in pionwinst, waarbij tevens van ieder een paard werd geruild. De strijd was hiermee echter nog lang niet gestreden. John bleef hardnekkig verdedigen, maar Remco won op een gegeven moment nog een pion. Er stond op dat moment een eindspel op het bord van T+P+4 pionnen tegen T+L+2 pionnen. John wist echter een pion terug te winnen, waarna vervolgens vrijwel alle pionnen werden geruild. De constante dreiging van een matnet werd John echter toch teveel; de hoofdbrekens hierover lieten zijn vlag vallen. Eindstand derhalve 2½-1½ in het voordeel van Messemaker 1847.

Hiermee won (het tweede team van) Messemaker 1847 naast de titel in de promotieklasse ook de RSB-beker in een zinderende bekerfinale, die pas tegen twaalven afgelopen was.

Bij deze een dankwoord voor gastheer Onésimus en natuurlijk de twee teams voor deze spannende finale!

De individuele resultaten op een rijtje (met de ratings per 1 februari 2016):

  Messemaker 1847   1991 - HZP Schiedam     2007 2½ - 1½
1. Remco Hylkema   z 1966 - John van Baarle   w 2183 1 - 0
2. Arjan van der Leij w 2035 - Oleksii Kapitonenko z 2023 0 - 1
3. Frans Bottenberg  z 1968 - David van der Mast w 1922 ½ - ½
4. Arjan Hennink   w 1995 - Aad Juijn      z 1900 1 - 0

Arrian Rutten,
competitieleider RSB.