Dana Verheij wordt gedeeld 6e op het EK bij Meisjes Onder 12


Dana Verheij, speelster van Schaakvereniging Sliedrecht, heeft op het EK jeugdschaak U12 in Bratislava voor een daverende verrassing gezorgd.  De als 42ste geplaatste Dana wist na 9 dagen en 9 ronden schaken beslag te leggen op een gedeelde 6e plaats.  Een fantastische prestatie door 6 ronden te winnen en 1 remise te spelen.

Met een delegatie van 20 Nederlandse jeugdschakers die in allerlei categorieen voor de zomer goed hadden gepresteerd op de diverse NK toernooien ging Dana naar Bratislava, waar ze een hele goede start had. Alleen in de eerste ronde speelde ze tegen een lager gerate tegensstander (die partij won ze ook), terwijl daarna alleen maar zware tegenstand achter het bord zat.

Uit de eerste 5 partijen haalde Dana 4,5 punt.  Niet alleen won ze van haar Nederlandse ‘angstgegner” Wendy Huang, ook won ze in ronde 5 van de als 2e geplaatste Galina Mikheeva.  Hierdoor was ze vanaf ronde 5 echt in de top te vinden. Een ronde later moest de eerste nul worden genoteerd, maar opnieuw tegen een uitstekende speelster, dus zeker geen schande.  Dana ging daarna onverstoord verder en wist ronde 7 en 8 winnend af te sluiten.  Hierdoor stond ze na 8 ronden op een 4e plaats.

In de laatste ronde speelde ze tegen de nummer 1 van de ranglijst en die was een maatje te groot.  Dat meisje won het toernooi, terwijl Dana met een gedeelde 6e plaats mag terugkijken op een fantastisch toernooi.

Uiteraard staat de Schaakvereniging Sliedrecht binnenkort nog even uitgebreid stil bij het succes van Dana en zijn de leden supertrots op haar!

Van: Marcel Klein