23e Panc Vink Zuidplas Top-12 Schaaktoernooi op 12 mei


Evengroenen favoriet op 23e PANC VINK Zuidplas Top 12 Schaaktoernooi

De 23e editie van het Zuidplas Top 12 toernooi, sinds vorig jaar ter nagedachtenis aan de overleden oud-voorzitter en erelid van De IJssel het PANC VINK Top 12 toernooi, vindt dit jaar plaats op zaterdag 12 mei.

In 1996 startte schaakvereniging De IJssel met het eerste Top 12 toernooi. Toen telde het toernooi twaalf deelnemers, die streden om de titel van beste schaker van de Zuidplasregio. Mede dankzij de sponsoring door Bouwbedrijf Frans Vink & Zn uit Moordrecht is het toernooi, inmiddels ruim twintig jaar later, uitgegroeid tot een schaakfestival met meer dan 60 deelnemers. Die deelnemers wonen allen in de Zuidplasregio of spelen bij de aldaar gevestigde schaakverenigingen t.w. Moerkapelle, Nieuwerkerk a/d IJssel, de Waddinxveense Schaakvereniging en het Moordrechtse De IJssel.

Behalve de groep van de door de organisatie uitgenodigde toppers, de invitatiegroep, is er een kandidatengroep met twaalf subtoppers en voor de wat minder getalenteerde schakers een viertallen-vierkamp waarvoor door elk van de vier verenigingen deelnemers zijn aangewezen. De winnaar van de kandidatengroep zal worden uitgenodigd voor de invitatiegroep van de top 12 van 2019. Daarnaast is er een jeugdgroep en strijden familieleden van de sponsor in de VINK-groep om ‘de beste Vink’.

Normaliter bestaat het deelnemersveld voor de invitatiegroep uit de titelverdediger, de vier clubkampioenen, de winnaar van de kandidatengroep van het voorgaande jaar, de rapidkampioen van De IJssel aangevuld met de beschikbare schakers met de op dit moment hoogste rating in het Zuidplasgebied. Een aantal in aanmerking komende deelnemers kon om uiteenlopende redenen niet van de partij zijn. Van WSV wilde clubkampioen Eduard Philipse niet meedoen en waren ook potentiële vervangers niet beschikbaar. Bij De IJssel waren Justin Jacobse en Pim te Lintelo verhinderd en dat was ook het geval bij Hugo van Elteren van Moerkapelle en van Tjerk Tinga van Nieuwerkerk a/d IJssel.

De deelnemers zijn nu: de bij Messemaker 1847 spelende Henk-Jan Evengroen en Jan Evengroen uit Moordrecht, Jesse van Elteren, Gerard van Ommeren, Wouter Vroegindeweij en MartJan Luteyn (winnaar van de kandidatengroep 2017) van Moerkapelle, Rob Hoogland, Cees Klein en Hans Ranft van SVN, Léon Jacobse en Frank Visser van De IJssel en als gastdeelnemer de clubloze Barthold Jansen uit Waddinxveen. Vijfvoudig toernooiwinnaar Henk-Jan Evengroen en de titelverdediger, zijn vader Jan Evengroen zijn de grote favorieten voor de eindzege.

Het toernooi vindt weer een gastvrij onderdak in Gebouw “De Zespunt”, Molenlaan 1a te Moordrecht. Wethouder Daan de Haas van de gemeente Zuidplas geeft om 10.30 uur het startsein voor invitatie- en kandidatengroep. Om 13.15 uur gaat de teamwedstrijd van start en om 13.30 uur de VINK groep. De prijsuitreiking zal naar verwachting rond 17.00 uur plaatsvinden.

Op dit toernooi geen langdurig denkwerk, maar rapidpartijtjes van maximaal een half uur. Voor toeschouwers dus goed te volgen. Wie de toppers uit de Zuidplas in actie wil zien is van harte welkom. De toegang is gratis.