Chessmates York 2025! – Door Ben Koppenens
Zoals eerder aangekondigd gingen we met een team van de RSB op 23 maart onderweg naar York voor een vijftal rondes schaak van het hoogste niveau. De heenreis ging voorspoedig op een vergeten paspoort na, maar deze werd met spoed bezorgd door de ons achterna reizende moeder. Nadat enkele niet-toegestane artikelen in beslag waren genomen bij de security check, konden we door de paspoortcontrole. Natuurlijk werd er zowel in de trein als bij het wachten op onze vlucht gelijk weer geschaakt.
Na een Easyjetvlucht van ca een uur kwamen we aan in Manchester. De reis naar York was nog ca. een uur met de bus. Gelukkig had de ChessMates-organisator een charterbus geregeld die we konden delen met de IJslanders. Na twee uur rijden kwamen we aan in het Travellodge Central Layerthorpe. Een prima hotel/hostel voor ons doel: schaken. We wilden eten in het restaurant maar we hadden eigenlijk moeten reserveren voor zo’n grote groep (vijftien man). Twaalf konden eten in het hotel en drie elders. Na inchecken en eten was het tijd voor een goede nachtrust. Het was een prima hotel met fijne kamers.
Na een goede nachtrust konden we vanaf 7:30 ontbijten. Om 8:15 zouden we gaan wandelen naar de Guild Hall, een wandeling van zo’n twintig minuten. De wandeling ging door het mooie oude centrum van York, de op één na drukst bezochte stad van de UK. Er stonden veertig live borden klaar om de acht teams tegen elkaar te laten spelen.
Bij ChessMates werd gestart met een poulefase van vier teams, waardoor de eerste wedstrijden al vaststonden. Achtereenvolgens namen we het op tegen Yorkshire, Sachsen-Anhalt en Monaco. Het toernooi werd georganiseerd door de Londense schaakfederatie, maar vanwege de keuze voor York als locatie — en de noodzaak van een achtste team — deed er ook een lokaal team mee. Op papier geen zware tegenstander, en dat bleek ook in de praktijk: een overtuigende 8½-1½ overwinning voor de RSB. Na een lunch in de buurt wachtte het aanzienlijk sterkere Sachsen-Anhalt. Zoals terug te zien is op de liveborden (https://lichess.org/broadcast/12th-chessmates-international-tournament/round-1/53fIPSsP), een taaie ploeg. In het begin leek het nog hoopvol. Op meerdere borden stond de RSB behoorlijk goed. Maar naarmate de tijd verstreek, begonnen er scheurtjes te ontstaan in de verdediging. Eindresultaat: een duidelijke nederlaag van 2½-7½.
Aan het eind van de middag was er door de organisatie een simultaan georganiseerd. En niet tegen zomaar iemand, maar tegen GM Gawain Jones. Zowel Mees als Luka speelde remise, een hele prestatie, vooral van Mees want hij nam een stelling over van een andere schaker, in een niet al te beste positie.
Inmiddels was het vrijdagavond en had Armindo een pizzeria uitgezocht. Dat bleek nog niet zo eenvoudig, want hoewel York veel restaurants kent, was binnen ons budget praktisch alleen Italiaans te vinden.
Na de maaltijd was het tijd voor een wandeling naar het hotel. Dag 2 zou starten met de wedstrijd tegen Monaco. Niet zo’n sterk team als andere jaren, maar je kan nooit een tegenstander onderschatten op dit niveau.
De zaterdagochtend tegen Monaco begon goed, maar we lieten paar belangrijke puntjes liggen. Oscar speelde mooi remise, maar in de analyse bleek dat hij misschien tóch voor de winst had moeten gaan! Mees was ook teleurgesteld in zijn resultaat en doordat enkele spelers het zwaar hadden werd toch nipt verloren met 4½-5½. Dat was wel een flinke tegenvaller. Door de resultaten van de andere teams werden we wél tweede in de poule.
Het systeem van Chessmates werkt zo, dat we de laatste twee rondes geen halve finale/finale spelen maar een winnaarspoule en verliezerspoule, waarbij het resultaat van de voorrondes wordt meegenomen. Makkelijker kan ik het niet uitleggen, bekijk hier de finalepoule: https://chess-results.com/tnr1140120.aspx?lan=1&art=0&turdet=NO
De finalepoule startte dus op zaterdagmiddag tegen team England (ronde 2 in de link hierboven, ronde 1 is het resultaat uit de vorige poule dat wordt meegenomen).
De wedstrijd tegen Engeland was echt heel spannend. Het sterkste team op papier, maar de RSB’ers waren gefocust en taai. Als schaakliefhebber zou je de live partijen moeten nakijken, want o.a. Joaquin en Oscar hadden een mooie winst.
In de avond was er tijd voor het gezamenlijke diner én een FIDE Blitz-toernooi in een plaatselijke school. Het buffet eten was prima, en de Blitz (zie ook Chess Results) was leuk. Wouter werd zelfs tweede met 5½/6!
Zondagochtend was het vroeg opstaan, vanwege reistijden en vluchten zouden de klokken afgaan om 8:45. Nederland moest deze laatste ronde tegen Estland. Zij waren de vorige keer kampioen in eigen land, maar niet alle toppers waren naar York afgereisd. De laatste ronde ging lekker: 7-3 voor de RSB, leuke potjes ook, bijvoorbeeld die van Dorian en Oscar. Deze uitslag en het resultaat van de andere twee teams zorgden voor een 3e plaats voor team RSB! Een mooi toernooi en mooi resultaat. Nu naar huis en over een jaar is het toernooi in Monaco.
Wedstrijdverslagen
Elke speler mocht (moest) één wedstrijd of moment uitzoeken voor dit verslag. Tijdens het toernooi werd ook op Twitch uitgezonden, waar GM Gawain Jones ook enkele van onze partijen besprak, zie: https://www.twitch.tv/wim_natasharegan en ga naar ‘recent broadcasts’.
Mees
Ronde 4: Het was een rare opening. Er kwam iets op het bord dat ik ooit samen met onze bord 2 speler Joaquin Aarts had gemaakt. Het was lang geleden dat ik het bekeken had, daarom moest ik op zet 9 een tikje te lang nadenken. Heb in die stelling heel wat overwogen. Nog een mooie variant die in me opgekomen was ging als voort:
8. a3 – Dh4
9. g3 – Pxe5!
10. Gxh4?? – Pf3+
11. Kd1 Pxf2#
Omdat ik dus deze variant zag wilde ik het per se werkend proberen te maken, helaas heeft wit na Dh4 simpelweg Axb4 waardoor ik met te weinig aanvallers zit om mat te kunnen zetten.
Ik ging daarom maar akkoord met een stelling waarin ik een pion achter stond, maar wel wat goeie compensatie had. Uiteindelijk hadden we verschillende kanten op gerokeerd waardoor we een hele rommelige stelling kregen. Ik stond zelfs op een gegeven moment beter, maar omdat ik te veel tijd had gebruikt in de opening en mijn tegenstander een respectabele rating had, ruilde ik maar wat materiaal af naar een remise eindspel. Mijn tegenstander probeerde nog wat water uit een steen te persen, maar ik verdedigde goed. Uiteindelijk remise.
Joaquin
De vierde ronde speelde ik tegen een Engelse speler met 2150. Ik kreeg een structuur op het bord die ik eerder diep had bestudeerd. Ik verbeterde langzaam mijn stelling, terwijl mijn tegenstander drie keer remise aanbood, en uiteindelijk brak ik door. Ik won na een stressvol eindspel en een lange partij, waardoor we met 5-5 tegen Engeland eindigde.
Luka
Samuel
In deze partij speelde ik tegen het locale team van York met zwart in de 1e ronde. Na een koningsaanval in het middenspel had ik genoeg stukken aan de koningsvleugel om in deze stelling mijn loper te offeren op h3. Na deze zet had ik een meteen een mooie winst bereikt in de 1e ronde van het toernooi; een goed start dus.
Wouter
Deze partij was mijn beste partij, want het was een mooie grindpartij. Ik speelde met wit en begon rustig met 1. d4, terwijl mijn tegenstander ook solide opende. We kwamen in een strategische stelling terecht. waar ik mijn voorbereiding goed kon gebruiken. Later in de partij begon ik veel ruimte te pakken op de koningsvleugel met mijn pionnen. Mijn tegenstander verdedigde zich goed, maar had niet genoeg tijd op de klok om het middenspel nauwkeurig te verdedigen. Hierdoor maakte hij een paar onnauwkeurige zetten, waardoor ik meer controle over het bord kreeg en zijn stelling steeds moeilijker werd. In het eindspel had ik een groot voordeel wat ik makkelijk omzette in een winst.
Fleur
Ik begon de partij in het Italiaans, waarbij ik snel f4 erin kreeg, hierdoor kreeg ik een klein ruimte voordeel. Ik gaf dat nog even weg naar passief en langzaam spel met Pa3, maar gelukkig maakte mijn tegenstander daar geen gebruik van. Een paar zetten later, wanneer mijn tegenstander c4? speelde stond ik denk ik beter. Langzaam maar zeker bracht ik mijn stukken naar de koningsstelling. Mijn tegenstander verbruikte ook veel tijd, ik kwam op een gegeven moment een uur voor te staan op tijd. toen mijn tegenstander in tijdnood kwam maakte hij dan ook de beslissende fout met g6, waarna het voor mij een kwestie van uitspelen was.
Oscar
Sterkere speler maar toch gekozen voor Siciliaans. Door de lange rokade kon de aanval op de koning snel beginnen waar ik een aantal zetten sneller was dan zwart. Na b3 en even later Pd5 zag ik wel kansen. Lxc8 was niet goed en ik zag al hoe ik een kwaliteit of stuk kon winnen. Na Pc3+ blunderde mijn tegenstander ook nog een dame-vork en gaf op.
Arda
Ik vond dat ik op zet 20… er goed voor stond met een mooie vrijpion en active stukken.
Dorian
Mijn favoriete partij van het Chessmates toernooi is de laatste/vijfde partij. Ik wilde na winst in partij 1 en daarna 3 verliespartijen, winnend afsluiten. Voor zowel mijzelf als zeker ook voor het team. Ik had het in die laatste match zwaar. Door het Blitz toernooi op zaterdagavond was het laat geworden, en was ik wat vermoeid. Ik stond vanaf het begin onder druk en kon daar eigenlijk de hele tijd niet goed onderuit spelen. Ik bleef volhouden en, ondanks dat ik een lang tijdsformat niet gewend ben, toch zoeken naar de juiste zetten. En dat werd beloond. Ik kon mijn stukken verder activeren en de partij helemaal ombuigen in m’n voordeel! Met als eindresultaat de winst! Doordat ik veel tijd had gebruikt werd het nog wel even blitzen op het eind. Toch goed dat ik daar de avond ervoor nog mee geoefend had
Nazar
Ik speelde met wit in deze partij tijdens ronde 2 van het 12e ChessMates International Tournament. Ik vond dat ik best goed begon, ik ontwikkelde mijn stukken, rokeerde op tijd en probeerde het centrum te controleren.
Rond zet 23 maakte ik een fout door mijn toren naar d1 te spelen. Op dat moment leek het een normale zet, maar daardoor kon mijn tegenstander een pion pakken en kreeg hij een voordeel. Door die zet kreeg hij ook een vrije pion op de c-lijn, en dat maakte het later moeilijk voor mij.
Bij zet 27 had ik misschien een zet moeten doen waarmee ik meer druk hield of het tempo kon veranderen. Maar mijn tegenstander speelde dat stuk van de partij heel goed en gebruikte die ene extra pion om langzaam beter te komen staan.
Ook al stond ik achter, ik gaf niet op. Ik bleef zoeken naar kansen om terug te komen, naar trucjes en manieren om mijn tegenstander te verrassen. Dat was denk ik mijn sterke punt in deze partij, ik bleef vechten tot het einde en gaf niet zomaar op.
Mijn tegenstander gebruikte zijn torens beter toen het centrum open kwam. Dat wil ik graag verbeteren, ik moet mijn torens eerder actief maken en proberen open lijnen te controleren.
Ik heb veel geleerd van deze partij. Ik maakte wat fouten, maar ik heb ook echt mijn best gedaan en bleef strijden. Daar ben ik trots op. Ik ga nog meer oefenen op eindspelen en met torens spelen voordat ik weer een toernooi speel.