Eduard van Beinumschool winnaar 345-toernooi


Op zaterdag 19 maart werd het 345-toernooi gespeeld op de locatie van Shah Mata. Dit is een toernooi voor basisschoolkinderen uit de groepen 3, 4 en 5. Bij dit toernooi speelden 63 kinderen mee van 18 scholen; een groot succes dus. Slechts 5 kinderen waren aangesloten bij een club, dus er waren heel veel schoolschakers.

Het toernooi werd gespeeld en georganiseerd door Shah Mata. Jos de Rooij, bestuurslid van Shah Mata en toernooidirecteur had een enthousiaste groep vrijwilligers opgetrommeld om alles in goede banen te leiden. Shah Mata bestaat 45 jaar en heeft om deze reden de Rotterdamse Schaakbond aangeboden het 3, 4 en 5 toernooi in haar speelzaal te houden. Voor deze gelegenheid werd door Shah Mata het gehele restaurant afgehuurd om ouders, begeleiders en andere belangstellenden een plaats te kunnen geven. Het werd een gezellige en dolle boel.

Er werden volgens de inschrijvingen ca. 50 kinderen verwacht en er kwamen nog 15 kinderen bij. Enkele kinderen die aanwezig waren hadden zich nog niet aangemeld. Dan is het logisch dat het even duurde voor de administratie en indeling voor de eerste ronde geheel op orde was. Na een enigszins late start begonnen de kinderen met het spelen in 3 groepen. Na 5 rondes werden de punten voor de scholen opgeteld waarbij een gewonnen partij voor 3 punten telt, een remise 2 punten en een verliespartij 1 punt. Uiteindelijk bleek de Eduard van Beinumschool de meeste punten te hebben, maar ja, ze waren er dan ook met 17 kinderen! Eduard van Beinum verdiende 167 punten, terwijl de nummer twee, de Eloutschool, 76 punten verdiende. De Eloutschool deed voor het eerst mee en zelfs met 8 kinderen. Op de derde plaats eindigden 2 scholen met 43 punten. Omdat OBS West met 4 kinderen meedeed en de Müllerpier met 5 kinderen, staat OBS West op de officiële derde plaats. Zij ontvangen deze nog omdat tijdens het toernooi de Müllerpier de derde prijs ontving.

De twee beste scholen hebben zich ook geplaatst voor het NK 345 op 11 juni 2016 te Nijmegen. In dit geval gaan Eduard van Beinum en de Eloutschool dus de eer verdedigen van de schoolschakers uit de RSB. Vorig jaar heeft de RSB het heel goed gedaan met een tweede plaats voor RSV. Ook Eduard van Beinum heeft toen goed gepresteerd. Hopelijk hebben we dit jaar weer zulke mooie resultaten.

Individueel konden de kinderen ook prijzen winnen per groep. Groep 3 werd de buit voor Rawi Wortman. Hij won de eerste prijs door alle partijen te winnen. Op de tweede plaats eindigde Márk Boer samen met Saeed Zubair met 4 punten uit 5. Op basis van WP werd Márk tweede en Saeed derde. In groep 4 wonnen de 3 koplopers 4 keer in 5 rondes, alleen Marlies de Bruijne had daar nog een remise bij, zodat ze met 4,5 punt eindigde. Viktor Goutman en Sofia Laarhuis eindigde beide met 4 uit 5. Viktor had een beter WP en werd derhalve tweede, terwijl Sofia derde werd. Christiaan Smeets werd eerste in groep 5 vlak voor Tonny Wang. Op de derde plaats eindigde Serger Yakilsikli met 4 punten.

door Eduard Hartog

Voor de foto’s klik op de foto albums

Fotoalbum : Voorbereiding toernooi
Fotoalbum: Toernooi 3,4,5
Fotoalbum: Gezelligheid
Fotoalbum: Prijsuitreiking

Ranglijst na 5 rondes scholen 345-toernooi

1 Eduard van Beinum, 167 punten
2 Eloutschool, 76 punten
3 OBS West, 43 punten met 4 kinderen
4 Müllerpier, 43 punten met 5 kinderen
5 Vogelenzang, 30 punten
6 OBS Samsam, 29 punten
7 De Pijler, 25 punten
8 OLBS de Piramide, 23 punten
9 obs de Mare, 22 punten, 1 kind in groep 3
12 de Wissel, 22 punten, 1 kind in groep 4
11 het Middelpunt, 22 punten
12 Globetrotter Toermalijn, 20 punten
13 OBS Bloemhof, 11 punten, 1 kind in groep 4
14 OBS De Plataan, 11 punten
15 Clipper, 10 punten, 1 kind in groep 4
16 Burgemeester Van Bommelschool, 10 punten
17 OBS Passepartout, 9 punten
18 Groenehoek, 7 punten

 

Ranglijst groep 3 na vijf ronden

Ranglijst groep 3 na vijf ronden

Ranglijst groep 4 na vijf ronden

Ranglijst groep 4 na vijf ronden

Ranglijst groep 5 na vijf ronden

Ranglijst groep 5 na vijf ronden