Ernst-Jan Pluim Mentz wint het ZAS van De Pionier


Met de bijna ideale score van 73 punten (75 is het maximaal haalbare) is clubkampioen Ernst-Jan Pluim Mentz van s.v. De Pionier tenslotte toch eindwinnaar van het ZAS geworden. Hij mocht hiervoor het mooie bedrag van € 75,00 uit handen van Pioniervoorzitter Fred van Wieringen in ontvangst nemen. Tweede werd Lendert van den Ouden, spelend voor Charlois Europoort met 71½ punt, hij ontvangt daarvoor € 50,00 terwijl Jan Zoorob (Fianchetto) met 63½ punt goed was voor de derde prijs en € 25,00.

Zoorob was al zeker van die derde plaats voordat de laatste avond begon. Hij kon de beide boven hem bivakkerende spelers niet meer inhalen, terwijl hij ook niet meer ingehaald kon worden. Maar voor de plaatsen een en twee werd het nog een spannende aangelegenheid, want Pluim Mentz had aan het begin van de avond een half punt achterstand op Van den Ouden. Die achterstand kon hij goedmaken door deze laatste (snelschaak)avond minimaal 9 punten te scoren want van den Ouden had gekozen voor een buitenlands schaakavontuur en was daarom niet aanwezig. Voor hem had het breekpunt misschien wel in de voorlaatste ronde gelegen, toen er rapidschaak met een bedenktijd van 15 min.p.p.p.p. werd gespeeld en hij van Pluim Mentz had verloren.

Deze laatste avond was Pluim Mentz gestart met het winnen van de eerste partij en was daarmee doorgegaan tot en met de laatste partij. Een voor hem prachtige score dus van 10 uit 10, die hem 15 punten opleverde waardoor hij zijn score van 13 punten uit een vorige ronde kon laten vervallen. Tenslotte werd Jan van Huizen van De Pionier vierde met 57 punten en eindigden Adriaan Knulst (De Zwarte Pion) en Bonne Faber (De Pionier) samen op een gedeelde vijfde plaats met elk 56 punten.

Voor wie alles nog eens na wil kijken, dat kan via de website van De Pionier: http://depionier.blogspot.nl

Ernst-Jan Pluim Mentz (rechts)

Ernst-Jan Pluim Mentz (rechts)