Evengroen favoriet 21e Vink Zuidplastoernooi


Henk Jan Evengroen favoriet op 21e VINK Zuidplas Top-12 Schaaktoernooi

Het 21e VINK Zuidplas Top-12 toernooi vindt dit jaar plaats op zaterdag 28 mei. In 1996 startte schaakvereniging De IJssel met het eerste Top-12 toernooi. Toen telde het toernooi twaalf deelnemers, die streden om de titel van beste schaker van de Zuidplasregio. Mede Vink_Top_12_2016dankzij de sponsoring door Bouwbedrijf Frans Vink & Zn uit Moordrecht is het toernooi, inmiddels twintig jaar later, uitgegroeid tot een schaakfestival met meer dan 50 deelnemers. Die deelnemers wonen allen in de Zuidplasregio of spelen bij de aldaar gevestigde schaakverenigingen t.w. Moerkapelle, Nieuwerkerk a/d IJssel, de Waddinxveense Schaakvereniging en het Moordrechtse De IJssel.
Behalve de groep van de door de organisatie uitgenodigde toppers, de invitatiegroep, is er een kandidatengroep met twaalf subtoppers en voor de wat minder getalenteerde schakers een viertallen-vierkamp, waarvoor door elk van de vier verenigingen deelnemers zijn aangewezen. De winnaar van de kandidatengroep zal worden uitgenodigd voor de invitatiegroep van de top-12 van 2017. Daarnaast strijden familieleden van de sponsor in de VINK-groep om ‘de beste Vink’. Voor bezetting van de jeugdgroep, andere jaren eveneens onderdeel van het toernooi, waren ditmaal onvoldoende deelnemers.

Het deelnemersveld aan de hoofdgroep, de invitatiegroep, belooft weer een interessante strijd. Viervoudig winnaar en titelverdediger Henk-Jan Evengroen uit Moordrecht, actief bij Messemaker 1847 in Gouda, is opnieuw favoriet voor de eindzege. Van de partij zijn ook de clubkampioenen Léon Jacobse van De IJssel, Gerard van Ommeren van Moerkapelle en Wim Mulder van WSV uit Waddinxveen. Léon Willemen, de clubkampioen van Nieuwerkerk a/d IJssel zag af van deelname. Voorts de winnaar van de kandidatengroep 2016, Bernard Evengroen die uitkomt voor Nieuwerkerk a/d IJsssel en Frank Visser de kampioen rapidschaak bij De IJssel. Het twaalftal wordt vol gemaakt met de spelers met de in april hoogste rating voor zover beschikbaar t.w. de bij het Goudse Messemaker 1847 spelende Jan Evengroen, Dick Bac en Hugo van Elteren van sv. Moerkapelle, Barthold Jansen van WSV, Tjerk Tinga van sv. Nieuwerkerk a/d IJssel en Pim te Lintelo van De IJssel.

Het toernooi vindt weer een gastvrij onderdak in Gebouw “De Zespunt”, Molenlaan 1a  te Moordrecht. Directielid Bauke Vink van Bouwbedrijf Frans Vink & Zn geeft om 10.30 uur het startsein voor de invitatie- en de kandidatengroep. Om 13.15 uur gaat de teamwedstrijd van start en om 13.30 uur de VINK-groep. De prijsuitreiking zal naar verwachting rond 17.00 uur plaatsvinden.

Op dit toernooi geen langdurig denkwerk, maar rapidpartijtjes van maximaal een half uur. Voor toeschouwers dus goed te volgen. Wie de toppers uit de Zuidplas in actie wil zien is van harte welkom. De toegang is gratis.

Door Aad van den Berg