Gouden KNSB-speld voor Wim Hokken


Tijdens de 83e Algemene Ledenvergadering van Schaakvereniging Sliedrecht heeft Wim Hokken (66) de gouden KNSB-speld ontvangen. Voorzitter Jerry van Rekom speldde maar al te graag het juweel op bij zijn schaakmaat. Hokken is maar liefst 50 jaar lid van Schaakvereniging Sliedrecht.

Op 1 september 1968 – op 16 jarige leeftijd – werd hij lid om vervolgens nooit meer op te zeggen. In navolging van zijn vader – Bas Hokken – werd hij al snel clubkampioen en wel op zijn 20e jaar. En bij die ene keer in 1972 bleef het zeker niet. Hokken jr. werd maar liefst 20 keer clubkampioen van zijn vereniging. Alleen P.C. Parel boekte meer clubkampioenschappen (22), maar Wim Hokken krijgt nog kansen om dit record te verbeteren.

Als schaker maakte Hokken ook furore door de eerste editie van het Open Kampioenschap van de Drechtstreek (1979) te winnen. Ook als speler van het eerste team van Sliedrecht heeft de oud-ambtenaar van gemeente Sliedrecht ervoor gezorgd dat Sliedrecht uiteindelijk in de landelijke competitie terecht is gekomen. Momenteel is hij vaste rots van het tweede team.

Naast het schaken, waar hij dus één van de sterkste spelers is uit de historie van Schaakvereniging Sliedrecht, was Hokken ook bestuurlijk zeer actief. Van 1978 tot en met 2005 was hij secretaris van de vereniging. Tevens was hij ruim 25 jaar examinator van het Stappenplan voor de jeugd. Honderden diploma’s heeft hij uit kunnen reiken aan jeugdspelers van Sliedrecht, Dordrecht en Papendrecht.

Al met al heeft Wim Hokken de gouden KNSB-speld dik en dik verdiend.