Tijdens de RSB Grand Prix van 2 april jl. gaf Anne-Marie Benschop een workshop voor ouders en trainers over het begeleiden van kinderen in hun mentale ontwikkeling. Anne-Marie was zelf Nederlands meisjeskampioene en dameskampioene en tegenwoordig actief als ‘mental’ coach. Zij spreekt uit eigen ervaring: “Iedereen heeft sterke en zwakke kanten en daar kun je mee werken. Toen ik schaakte was ik goed in gesloten strategische stellingen en voelde ik me niet op mijn gemak in open tactische stellingen. Als ik toen met iemand had kunnen onderzoeken waarom ik bang was, dan had me dat zeker kunnen helpen.”
Ouders willen hun kinderen graag goed begeleiden. Soms komen ze dilemma’s tegen waar ze geen raad mee weten. Een moeder tijdens de workshop: “Mijn zoon kan goed schaken. Maar soms verliest hij een partij en dan is hij helemaal van slag. De volgende partij verliest hij dan weer en aan het eind van het toernooi is zijn resultaat helemaal niet wat het had kunnen zijn. Ik weet niet hoe ik hem kan helpen.”
Anne-Marie vertelt dat dit soort problemen heel vaak voorkomen, zowel bij kinderen als volwassenen. Het heeft te maken met een te grote gerichtheid op het resultaat –winst, verlies, rating etc.- en de angst die daarbij hoort om niet het gewenste resultaat te behalen. Dat zien we niet alleen in de schaaksport, maar net zo goed in andere sporten en ook op school en in de rest van de maatschappij.
Wat je daar aan kunt doen? “Bewustwording is stap 1: Opmerken dat je denkt aan het resultaat in plaats van aan de zet die je moet doen. Stap 2 is zorgen dat je je aandacht verbreedt”, legt Anne-Marie uit. Zij bedacht het hulpmiddel van de focus-driehoek, waarbij je je focus legt op plezier en leren naast resultaat.
Ouders en trainers vervullen voor kinderen een belangrijke voorbeeldfunctie. De vraag die Anne-Marie hen dan ook voorlegt tijdens de workshop is: Hoe resultaatgericht ben je eigenlijk zelf? Een moeder merkt op: “Nu ik er bij stilsta merk ik dat ik voor mijn kind wens dat het plezier heeft en mag leren en dat ik voor mezelf erg resultaatgericht ben.” Dat zet haar aan het denken. Anne-Marie reageert: “Als ouder gaat het er om dat je je beseft dat jij en je kind verschillende mensen zijn en dat je kijkt waar je kind bij gebaat is. Vraag je kind er maar naar!”
Aandacht besteden aan (begeleiding van) mentale ontwikkeling in de schaaksport voorziet in een behoefte. Het mooie is dat wat je op dat terrein leert, je als ouder en kind meeneemt in de rest van je leven.
Anne-Marie geeft trainingen en individuele coaching aan kinderen en volwassenen. Voor meer informatie: www.sterkerschaken.nl.