Heico Kerkmeester wint Alblasser-waardtoernooi


Toernooidirecteur Mark van Hulst overhandigt de wisselbeker aan de nieuwe kampioen Heico Kerkmeester

SLIEDRECHT – Heico Kerkmeester is de nieuwe kampioen van de Alblasserwaard. In een spannende finale tegen zes-voudig kampioen Jan Jaap Janse wist Kerkmeester de felbegeerde titel naar zich toe te trekken. Heico speelt niet meer bij een vereniging en heeft geen officiële rating, maar op grond van zijn oude prestaties was hij op papier de sterkste deelnemer en hij won met zes uit zeven zijn groep met slechts één verliespartij.

Met 52 deelnemers was de speelzaal in ‘de Havik’ voor de 42e editie van het toernooi goed gevuld en werd in zes groepen gestreden om de punten. Uiteraard leverde de organiserende schaakvereniging Sliedrecht de meeste deelnemers, maar ook veel spelers van andere verenigingen deden mee, wat aangeeft hoe populair het toernooi is.

Zoals gezegd won Heico Kerkmeester zijn groep, op korte afstand gevolgd door Peter van den Bergh die lange tijd langszij bleef, maar in de onderlinge strijd het onderspit moest delven. Jan Jaap Janse was de beste in hoofdgroep B met slechts een verliespartij en wel tegen de winnaar van het in februari gespeelde jeugdtoernooi, Wouter Terlouw, die in dit sterke speelveld knap vierde werd.

Winnaar in groep 1 werd Jurgen de Haan die routiniers Jerry van Rekom en Hans van Calmthout een vol punt voor bleef. Van Rekom scoorde traditioneel de meeste remises, maar liefst vier keer in zeven partijen.

In groep 2 was Mattias Stok van SV Sliedrecht ongeslagen de beste met zes punten uit zeven partijen. Hij liet slechts twee remises toe waaronder tegen nummer twee, Peter Vis die een prima toernooi speelde.

Sami Al-yassin (SV Sliedrecht) wist met een mooie score van zeven uit negen de derde groep te winnen met alleen een verliespartij tegen Tim de Waard. In deze grote groep werd Henk van der Hoek tweede en huisschaker Marco van der Heijden derde.

De vierde groep bestond eveneens uit tien deelnemers en ook hier kwam er een Sliedrechtse winnaar uit de bus. Rik Versteeg werd ongeslagen eerste met zeven en een halve punt uit negen partijen, Hij werd met een punt verschil gevolgd door Ivo v.d. Hoek van SV Spijkenisse en Ferhat Erdogen van SV Sliedrecht.

De organisatie kan weer terugkijken op een succesvol toernooi en kijkt alweer uit naar de volgende editie in 2025.