Henk-Jan Evengroen opnieuw favoriet bij PANC VINK Zuidplas Top 12


PANCVINK Top 12De 22e editie van het Zuidplas Top 12 schaaktoernooi, dat vanaf heden ter nagedachtenis aan de overleden oud-voorzitter en erelid van De IJssel het PANC VINK Top 12 toernooi heet, vindt dit jaar plaats op zaterdag 13 mei.

In 1996 startte schaakvereniging De IJssel met het eerste Top 12 toernooi. Toen telde het toernooi twaalf deelnemers, die streden om de titel van beste schaker van de Zuidplasregio. Mede dankzij de sponsoring door Bouwbedrijf Frans Vink & Zn uit Moordrecht is het toernooi, inmiddels ruim twintig jaar later, uitgegroeid tot een schaakfestival met bijna 70 deelnemers. Die deelnemers wonen allen in de Zuidplasregio of spelen bij de aldaar gevestigde schaakverenigingen t.w. Moerkapelle, Nieuwerkerk a/d IJssel, de Waddinxveense Schaakvereniging en het Moordrechtse De IJssel.

Behalve de groep van de door de organisatie uitgenodigde toppers, de invitatiegroep, is er een kandidatengroep met twaalf subtoppers en voor de wat minder getalenteerde schakers een viertallen vierkamp waarvoor door elk van de vier verenigingen deelnemers zijn aangewezen. De winnaar van de kandidatengroep zal worden uitgenodigd voor de invitatiegroep van de top 12 van 2018. Daarnaast strijden familieleden van de sponsor in de VINK groep om ‘de beste Vink’ en zijn er twee jeugdgroepen respectievelijk voor de jeugd tot en met 12 jaar en een juniorengroep voor de oudere jeugd.

Titelverdediger Henk-Jan Evengroen, actief bij Messemaker 1847 in Gouda, is met de hoogste rating de grote favoriet. Concurrentie is vooral te verwachten van zijn ook bij het Goudse Messemaker 1847 spelende vader Jan Evengroen, al sinds 2007 steeds bij de top drie, en Gerard van Ommeren en Jesse van Elteren van Moerkapelle eveneens al meerder malen op het podium. Het twaalftal wordt vol gemaakt met Wouter Vroegindeweij van Moerkapelle, Wilfried Graveland, Rob Hoogland en Tjerk Tinga van Nieuwerkerk a/d IJssel, Léon Jacobse, Pim te Lintelo en Frank Visser van De IJssel en Ronald Dannis van de Waddinxveense Schaakvereniging.

Het toernooi vindt weer een gastvrij onderdak in Gebouw “De Zespunt”, Molenlaan 1a  te Moordrecht. Wethouder Rik van Woudenberg van de gemeente Zuidplas geeft om 10.30 uur het startsein voor invitatie- en kandidatengroep. Om 13.00 uur beginnen de jeugdgroep en de VINK groep en om 13.15 uur gaat de teamwedstrijd van start. De prijsuitreiking zal naar verwachting rond 17.00 uur plaatsvinden.

Op dit toernooi geen langdurig denkwerk, maar rapidpartijtjes van maximaal een half uur. Voor toeschouwers dus goed te volgen. Wie de toppers uit de Zuidplas in actie wil zien is van harte welkom. De toegang is gratis.

Downloaden (PDF, 197KB)