Henk van Putten wint het  68e Druivenschaaktoernooi


In de Kiem in ’s-Gravenzande eindigde vrijdag 2 september het 68e Druivenschaaktoernooi. Voor aanvang van de laatste ronde stonden Henk van Putten en Gerard Milort in de eerste groep gelijk met 1½ punt uit 2. Het onderlinge duel was in remise geëindigd. De laatste avond bracht de beslissing doordat  Henk van Putten wist te winnen en Gerard bleef steken op remise. Hiermee werd Henk winnaar van het 68e Druivenschaaktoernooi.

Na elf jaar heeft het Druivenschaaktoernooi een nieuwe voorzitter; namelijk Paul Brasser. Tezamen met voorzitter van de Haagse Schaakbond Dimitri Karagantcheff verzorgde hij het openingswoord. Aan het einde van de opening werden twee jubilarissen in het zonnetje gezet. Mevrouw v.d. Berg deed voor de 40e keer mee en Jan Dekker deed zelfs voor de 50e keer mee aan het Druivenschaaktoernooi. Zij ontvingen een kistje druiven. Tenslotte deed de voorzitter van de HSB de eerste zet aan het eerste bord en werd het toernooi officieel geopend.

Voor aanvang van de laatste avond werd materiaalcommissaris Jan van Nieuwkerk naar voren geroepen als de derde jubilaris van dit toernooi. Hij is 40 jaar lid van het organisatiecomité van het Druivenschaaktoernooi. Dit is een uitzonderlijke prestatie en hij werd door de voorzitter  voor zijn tomeloze inzet bedankt met een dinerbon.

De eerste teamprijs ging naar Schaakmat 1 uit Naaldwijk, bestaande uit Henk van Putten, Gerben van Leeuwen, Johan ’t Hart en Dirk van Nieuwkerk. De tweede prijs ging naar Lierse 1 uit De Lier gevolgd door  Schaakmat 6 dat, na loting, voor het Haagse SHTV  als derde eindigde.

Bij het jeugdtoernooi werd Penn Schneider van het Haagse DD afgetekend eerste. Hij eindigde met 7½ punt twee punten voor Wesley Tjon Tjin Joe van SSV Klim-op met 5½ punt.  De eerste teamprijs ging naar het gemengde team 5 dat bestond uit Sjef Lane en wederom Penn Schneider. De tweede teamprijs ging naar het gemengde team 4 bestaand uit Wesley Tjon Tjin Joe en Michael Brasser.

Er deden dit jaar 102 deelnemers mee, Dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Voor alle uitslagen, foto’s en overige informatie kunt u kijken op www.druivenschaaktoernooi.nl. Graag verwelkomen wij u volgend jaar opnieuw op vrijdag 25 augustus, maandag 28 augustus en vrijdag 1 september.

Druiventoernooi 2016

Henk van Putten (links)