In Memoriam Aad Everwijn (SG Overschie)


Donderdag 7 november hebben wij tot ons verdriet te horen gekregen dat ons gewaardeerde lid, Aad Everwijn, is overleden na een kort ziekbed van 4 maanden. Aad is slechts 71 jaar oud geworden.

Aad was al 51 jaar, een ongekende tijd, lid van ons Schaakgenootschap Overschie  en heeft altijd op een hoog niveau meegespeeld. Zo was hij tot vorig seizoen nog vast lid van ons eerste RSB team.

Tekenend voor Aad was zijn liefde voor en fanatisme in het spel, hoewel je hem nooit een krimp zag geven bij een verloren partij. Jarenlang kwam hij trouw op de club om zijn partijen te spelen. Wat opviel was zijn veelzijdige en mooie klassieke opzet van zijn partijen, geheel volgens de school van Max Euwe. Daarnaast doneerde hij nog regelmatig oude schaakboeken en magazines aan de schaakclub, ter bevordering van het algemene schaakniveau.

Zelf herinner ik mij nog vele beker- en meerkampwedstrijden tegen Aad, alsmede wedstrijden die hij speelde voor ons eerste team. Aad speelde altijd met een hoog tempo en het woord passiviteit leek niet in zijn schaakwoordenboek voor te komen. De aanval werd consequent door hem gezocht, waardoor elke wedstrijd van Aad een genot was om te zien, zelfs als je tegenover hem zat.

Onderstaande foto werd van Aad genomen tijdens een simultaan tegen Hans Böhm. Hij was toen slechts één van de twee spelers, van bijna dertig spelers totaal, die een resultaat wisten te halen. Het tekende zijn schaakniveau. Rob Hopman merkte nog op dat, hoe goed jij ook dacht dat jouw eigen zet was, Aad altijd als een sfinx zo rustig en kalm bleef. Met zijn stoïcijnse blik en rustige gelaat, was hij niet alleen schaaktechnisch, maar ook psychologisch gezien een zeer geduchte tegenstander.

We zullen ons Aad herinneren als een vriendelijk en rustig man, die genoot van het leven en altijd een lach met zich meebracht. Hij zal gemist worden op de clubavonden en wij wensen zijn vrienden en familie veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Vrijdagavond 8 november zullen wij om 8 uur een minuut stil staan bij dit verlies. Dinsdagochtend 12 november, om 10:30, zal zijn crematie plaatsvinden bij crematorium Schollevaar, in Capelle aan den IJssel.

Namens de gehele vereniging,
Niels van Diejen