In memoriam Henk Greevenbosch


Zaterdag 28 juli 2018 is ons clublid Henk Greevenbosch op 64-jarige leeftijd overleden. Sedert oktober 1974 was hij lid van onze vereniging. Henk werd lid omdat hij Krimpen een gezellige vereniging vond. Samen met zijn levenspartner Menno Ploeger verhuisde hij in 1995 naar Krimpen aan den IJssel, omdat hun schaakvrienden bij SV Krimpen speelden.

Henk was internationaal arbiter. Dat geeft aan dat hij niet alleen een gepassioneerd schaker was, maar ook kennis had van de reglementen. Henk was een gevaarlijke speler en kon van sterke schakers winnen. Hij koos voor ongebruikelijke varianten, zoals de Bird verdediging tegen de Spaanse opening of zelfs een exotisch variant met een vroeg g5. Zijn doel was om de tegenstander snel uit de theorie te halen en lekker te schaken in complexe stellingen. Henk was een vaste waarde voor Krimpen 2 en is ook jarenlang teamleider van Krimpen 1 geweest. Dat hij zelf het niveau van Krimpen 1 ook wel eens aan kon, bewees hij meerdere keren. Zo is de remise tegen Nebojsa Nikolic (broer van de bekende GM) een opvallend wapenfeit, maar zijn overwinning op Marcel Peek (toentertijd een top 100 speler in Nederland) was opzienbarend.  Met snelschaken was Henk nog iets sterker. Voor iedereen vormde hij dan een gevaar. Hij eindigde dan ook steevast in de top van het klassement bij het jaarlijkse snelschaakkampioenschap.

Henk had over alles een uitgesproken en goed doordachte mening. Deze ventileerde hij vervolgens nadrukkelijk. Henk wilde altijd de strijd aangaan. Winnen stond boven aan zijn lijstje. Veelal lukte dat ook, maar zijn laatste strijd kon hij niet winnen. In 2017 openbaarde zich een tumor in zijn hersenen, die een jaar later een einde maakte aan het leven van Henk.

Binnen de Rotterdamse schaakbond en ook in de rest van schakend Nederland kenden velen Henk Greevenbosch. Zoals hij dat zelf zei, ik ben niet alledaags. Niet altijd gemakkelijk in de omgang en ook niet gemakkelijk voor zichzelf, maar altijd met respect naar zijn medemens. Wanneer je zijn bijzondere humor wist te waarderen, begreep je Henk meteen beter. Wij zullen in hem een goede en trouwe schaakvriend missen.

De uitvaartdienst en de crematie hebben op donderdagmiddag 2 augustus 2018 plaatsgevonden.

van: het bestuur van SV Krimpen