In Memoriam: Wim van Mullem (1941-2018)


Op woensdag 19 december heeft schaakvereniging Fianchetto volkomen onverwacht afscheid moeten nemen van oud-voorzitter Wim van Mullem.

Voor Wim nam het schaken een belangrijke plaats in zijn leven in. Hij leerde op 16-jarige leeftijd de spelbeginselen en werd al spoedig lid van schaakvereniging Krimpen aan den IJssel. Na een verhuizing naar Spijkenisse is Wim lid geworden van de plaatselijke club aldaar. Na weer een verhuizing werd Wim lid van schaakvereniging Groenoord. In het begin speelde Wim bijzonder verdienstelijk in het eerste team, dat uitkwam in de promotieklasse van de Rotterdamse schaakbond. Voor de externe wedstrijden deed je nooit vergeefs beroep op Wim. Dit seizoen was hij nog actief voor het derde team. Wim heeft misschien wel de meeste externe wedstrijden voor de club op zijn naam staan!

Zijn schaakstijl was er niet direct één van een winnaar. Zelf vond Wim dat hij in het algemeen te weinig op winst speelde, waardoor iets betere stellingen vaak ook in remise verzandden. Dat had te maken met een euvel waar veel schakers mee kampen: Een hekel aan verliezen. Zelf heb ik best veel partijen tegen Wim gespeeld, volgens mij zijn ze allemaal in remise geëindigd.

Wim was het beste te omschrijven als een zeer correcte en consciëntieuze man waar je altijd van op aan kon. Deze eigenschappen maakten hem perfect voor de functie van voorzitter, die hij ruim 8 jaar vervulde. Daarna is hij nog 3 jaar secretaris geweest. Altijd bereid om te luisteren en goed in het sluiten van compromissen. Dankzij Wim heeft Groenoord in 1999 met enkele clubgenoten het partnerstedentoernooi van Schiedam kunnen organiseren. Mede door zijn functie als Facilitair Directeur bij de Gemeente Schiedam en zijn grote organisatorische vermogen werd het mogelijk om dit onvergetelijke toernooi mogelijk te maken.

Nadat Wim zijn functie als secretaris neerlegde bleef hij nog jaren meewerken op de achtergrond. Zo schreef hij vele artikelen voor het cluborgaan, waar hij van jarenlang mederedacteur was, hielp hij mee met de voorbereiding van het oliebollentoernooi en was hij altijd bereid om iemand met de auto op te halen voor een externe wedstrijd. Ook heeft hij een grote rol gespeeld in de totstandkoming van de fusievereniging Fianchetto. Het is dan ook volkomen terecht dat Wim in 2008 tot lid van verdienste werd benoemd. De erespeld van de KNSB werd hem in 2013 overhandigd.

Wim is zogezegd in het harnas gestorven. Op donderdag 13 december was hij nog op de clubavond aanwezig om een externe wedstrijd te spelen. Ineens, voor aanvang van de wedstrijd voelde hij zich niet goed worden en moest met de ambulance worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar is hij na 5 dagen overleden aan de gevolgen van een zware hersenbloeding.

We herdenken Wim als een groot en mooi mens waar we helaas te vroeg afscheid van hebben moeten nemen. Hij zal altijd in onze herinnering blijven.

Bart van der Sloot

Namens het bestuur van sv-Fianchetto.

De afscheidsbijeenkomst is op vrijdag 28 december om 13.30 uur bij Matrice Uitvaartbegeleiding

Prins Bernhardlaan 121 in Schiedam