In Memoriam
Koos Abee


Oud clubkampioen en oud-bestuurslid Dordrecht Koos Abee (81) overleden

(door Hans Berrevoets)

Deze week is, na een periode van afnemende krachten, onze schaakvriend Koos Abee op 81 jarige leeftijd overleden. Hij was bijna een halve eeuw lid van schaakclub Dordrecht. Koos kwam bij de club toen hij bij de Julianaschool in Dordrecht Duitse les ging geven.

Na de tweede wereldoorlog was Koos een van de meest talentvolle jeugdschakers van de Brabantse bond. Uitslagen van kampioenschappen waaraan hij mee deed zijn in het tijdschrift van toen van de KNSB na te lezen. Een jaar of vijf geleden speelde hij op de club een externe wedstrijd tegen Kees Sio van nu Fianchetto in Schiedam. Dat was wellicht ook een revanche partij. Want de sterke jeugdspeler Sio versperde de sterke jeugdschaker Koos rond 1954 vanuit Brabant de weg naar het Nederlands jeugdkampioenschap. Koos was toen vier jaar jonger dan Kees en was hem in jaren daarna in schaakkracht zeker voorbij gegaan.

Kees bevestigde dit onmiddellijk. Koos was een man van minder woorden en hoefde niet echt zo publieke aandacht hiervoor te krijgen. Toen hij bij Dordrecht een keer clubkampioen werd – in seizoen 1974/75 voor de legendarische Henk van Donk – was dat wel schaaknieuws. Voor Koos was het meer een feit. Als hij daaraan werd herinnerd kon hij zeggen: Dat is toch lang geleden! Hij werd er wel een eerste kracht door van Dordrecht 1 . Koos combineerde het schaken met een volkstuin van op het hoogtepunt 500 vierkante meter ook om actief te kunnen blijven toen hij was afgezwaaid in het onderwijs. Daarnaast liep hij ook hard, maar daaraan besteedde hij niet graag woorden.

Zeldzame foto van Koos: Fokkertoernooi 1983 tegen Conchita

Daarnaast werd hij ca. 7 jaar lang bestuurslid van Dordrecht en stroomlijnde hij als een diplomaat in het geheim de contacten met de veel aan de weg timmerende club Groothoofd. De secretaris en later adjunct van schaakclub Dordrecht vijlde zo de scherpe kantjes er wat vanaf in het belang van de schaakpromotie. Omdat emoties toen ook een rol speelden, was dat zeker een lastige opgave.

Bestuurder Koos was ook een echte, goede schaker, die in woorden dat niet zo uitdroeg.

Koos werd in 2006 als nestor open-kampioen van de Drechtstreek. Hij was ook mister van het toernooi, dat nu al jaren wordt gedragen door Sliedrecht. Hij werd ook eens gehuldigd toen hij als enige (!) alle afleveringen vanaf 1979 had meegedaan. Koos was echter toch niet de man om daarover hele verhalen te laten schrijven. Voor een journalist die hem jarenlang volgde was dat lastig: ,,Hoe kan ik over een schaaktoernooi schrijven als de oudste deelnemer kampioen is geworden. Dat is toch nieuws en een geweldige prestatie.” Koos bleef de vriendelijkheid zelf en besloot om er verder het zwijgen toe te doen. Hij ging achter het schaakbord zitten.

Met het overlijden van Koos is uit de gouden generatie met Henk van Donk, Pank Hoogendoorn, Hans Wertheim, Adri v.d. Willigen, Gerard Kemper nu eigenlijk alleen Leo Jansen (92) nog over.