Koninklijke Erepenning voor 100-jarige RSR-Ivoren Toren


Koninklijke Erepenning voor 100-jarige schaakvereniging
Datum publicatie: 06-12-2019 20:00

Koning Willem-Alexander heeft de Koninklijke Erepenning toegekend aan de Rotterdamse schaakvereniging RSR Ivoren Toren. Burgemeester Aboutaleb reikte de onderscheiding vrijdag 6 december uit aan voorzitter Wouter Scheffer tijdens de wekelijkse clubavond.

RSR Ivoren Toren viert dit jaar het honderdjarige bestaan. De schaakclub staat bekend als een actieve vereniging met een grote jeugdafdeling. Zo’n zestig procent van de leden is jeugdspeler. Dat is een goede zaak, stelt burgemeester Aboutaleb. ‘Schaken leert je belangrijke vaardigheden, waar je je hele leven wat aan hebt. In je relaties thuis, maar ook op straat, op school of op je werk.’

Katholiek
De rooms-katholieke schaakvereniging Regina Sacratissimi Rosarii werd in oktober 1919 opgericht door een aantal enthousiaste schaakliefhebbers. Aanvankelijk speelde RSR alleen tegen andere rooms-katholieke schaakclubs, zoals in die tijd gebruikelijk was. Er was zelfs een bestuurslid dat daarop toezag.

Fusie
Als eind jaren 50 het ledenaantal terugloopt, fuseert Regina Sacratissimi Rosarii met schaakvereniging Ivoren Toren en spelen de clubs verder onder de naam RSR Ivoren Toren. De roomse wortels verdwijnen naar de achtergrond en de schaakclub gaat verder als seculiere vereniging. Op dit moment speelt RSR Ivoren Toren met drie teams in de regionale schaakcompetitie van de Rotterdamse Schaakbond en met drie teams in de landelijke KNSB-competitie, de Koninklijke Nederlandse Schaakbond.

Over de Koninklijke Erepenning
De Koninklijke Erepenning is een ereteken voor (sport)verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor de bijzondere verdiensten van de ontvanger. Alleen Koning Willem-Alexander kan de Erepenning toekennen. De onderscheiding is strikt op naam en de ontvanger mag de onderscheiding op briefpapier of gedrukte stukken vermelden.