Koninklijke onderscheiding voor Jerry van Rekom


 

Een trotse ere-voorzitter

SLIEDRECHT – Op 26 april, de dag voor koningsdag is traditioneel de lintjesregen in het land en Sliedrecht is daar geen uitzondering op. Dit jaar heeft de Schaakvereniging er werk van gemaakt om een lintje aan te vragen voor erevoorzitter Jerry van Rekom. Een aanbeveling, geschreven door het bestuur en andere bekenden uit de omgeving van Jerry, heeft er toe geleid dat het “de koning heeft behaagd hem te benoemen tot Lid in de orde van Oranje-Nassau”.

Naast het feit dat hij 40 jaar bestuurslid (en daarvan 9 jaar als voorzitter) is geweest, is hij voor onze vereniging een drijvende kracht geweest voor de jeugd. Het feit dat ons vlaggenschip dit jaar historie heeft geschreven door zich te handhaven in de 2e klasse van de KNSB met zes eigen talenten is daar een mooi voorbeeld van. Het jeugdbeleid teert nog steeds op de bijdrage van Jerry in het verleden. Maar ook zijn sociale karakter zorgt voor een diepere laag in de vereniging. En dat is nog steeds te zien in de manier waarop hij, ook al is hij geen bestuurslid meer, nog steeds betrokken is bij het wel en wee van onze leden.  Maar ook is hij nog steeds de drijvende kracht achter feesten, partijen en reizen.  De geuzennaam “El Presidente” was jarenlang terecht.
Maar niet alleen bij onze vereniging is hij actief.  Hij is al jaren voorzitter van Stichting de Havik, ons verenigingsgebouw en hij is secretaris bij Stichting Sulalam, de stichting opgericht door oud-lid Peter Dekker.  Maar ook in zijn werk heeft hij altijd een meerwaarde geleverd.  Bij Carante en ASVZ kennen ze hem ook als iemand met oog voor de ander, een mooi voorbeeld werd door hem geleverd toen Carante ophield te bestaan.  Meer oog voor de andere medewerkers dan voor zichzelf.  Ook is hij jarenlang actief geweest binnen de volleybal. Als speler, coach, maar als ik het mag geloven heeft hij ook de term “juice” uitgevonden als paparazzi medewerker.

Jerry, samen met de burgemeester en overige gehuldigden

Tot slot heeft hij Sliedrecht internationaal op de kaart gezet door het schrijven over de opening “De Leeuw” samen met zijn leermeester Leo Jansen.  Een krachtig staaltje van schaakpromotie. Iemand waar je nooit tevergeefs een beroep op doet. En gezien dit alles is dat lintje niet meer dan terecht.

Onder valse voorwendselen nam voorzitter Marcel Klein hem mee naar de Lockhorst en werd het lintje door burgemeester Jan de Vries uitgereikt. Uiteraard met een aantal mooie woorden die recht doen aan alle taken die Jerry heeft opgepakt in het verleden en aan de persoon Jerry.
Wij feliciteren Jerry van harte met deze koninklijke onderscheiding. Een terechte onderscheiding voor een bijzonder mens.