In Memoriam Ad Voerman (SV Moerkapelle)


Ad Voerman 1930 – 2017

Op 4 juli jongstleden is ons schaaklid, maar vooral onze schaakvriend Ad Voerman overleden. Ad was een schaker in hart en nieren. Op 14 jarige leeftijd leerde hij schaken van zijn vader en al snel meldde hij zich aan bij een schaakvereniging: het Hilversums Schaakgenootschap. Door verschillende verhuizingen moest hij ook regelmatig van schaakvereniging wisselen. Zo werd hij lid van o.a. Ivoren Toren, Gooise Toren, NSF-schaakvereniging, DSC, Prometeus, Promotie en tenslotte sinds 2005 bij schaakvereniging Moerkapelle.

Ad speelde tot voor kort nog wekelijks zijn partij waarbij zijn gevorderde leeftijd hem geen parten leek te spelen. Koos je als tegenstander bijvoorbeeld een variant van het Siciliaans dan kon je een zware avond tegemoet zien. Op ‘grootmeesterlijke’ wijze werd je dan onder grote druk gezet en meestal ging het volle punt naar Ad. Daarnaast was Ad ook een groot kenner van de Caro Kann.

De laatste paar weken van het seizoen moest Ad tot zijn grote verdriet, verstek laten aan. Een sluimerende ziekte stak de kop weer op en Ad besefte datgene wat zo mooi verwoord staat op de rouwkaart: “Ik heb mijn laatste zet gezet. Deze partij kon ik niet meer winnen”.

Ad was in het bezit van de Gouden Speld van de KNSB voor 50 jaar onafgebroken KNSB lidmaatschap.

Wij, spelers en niet-spelers van SV Moerkapelle, zullen Ad ontzettend missen. Niet alleen als schaker maar met Ad is een fijn mens verloren gegaan. Wij wensen zijn vrouw Christa, zijn kinderen en alle andere naasten heel veel sterkte.

Namens alle leden van SV Moerkapelle

Hans Geerling