Niels Mijnster wint vakantietoernooi Sliedrecht


Het is Niels Mijnster gelukt om het vakantietoernooi op zijn naam te schrijven. Op de slotavond wist hij (na 2 gewonnen partijen) dat remise voldoende was om de winst binnen te halen. Dankzij een snelle remise tegen Jerry “El Presidente” van Rekom was de buit binnen en voegt Niels zich in een illuster rijtje winnaars. Na Rik de Wilde, Rembrandt Bruil en Nathanael Spaan is Niels de eerste Sliedrechtse winnaar van het Vakantietoernooi.

Met ruim 60 deelnemers die vanuit de regio naar Sliedrecht waren gekomen, was ook de 6e en laatste avond van het vakantietoernooi weer drukbezocht. Op het programma stonden ronde 16 tot en met 18 en in alle groepen was het nog spannend om de podiumplaatsen.

In de eerste ronde van de avond wist Niels tegen directe concurrent Arjan van der Leij te winnen en zo dicht bij de overwinning te komen. Een misstap zou betekenen dat de vakantievierende William Gijsen kampioen kon worden, of “dark horse’ Willem Barendswaard. Willem verloor echter in de laatste ronde en moest genoegen nemen met het brons. Vooral leek ook Arjan van der Leij nog kans te maken op een mooi eindresultaat, maar hij kwam zijn verlies tegen Mijnster niet te boven en zakte zelfs wel uit de top 5. Ook oud-winnaar Nathanael Spaan kon dit jaar geen potten breken en eindigde in de middenmoot.

In Groep 2 werd het onverwacht nog spannend. Na avond 5 was er zelfs al een persbericht waarin stond dat Jurgen de Haan winnaar van Groep 2 was. Op basis van de ons bekende uitslagen was dit ook zo, maar daags na het verspreiden van het persbericht bleek (via een mail van de tegenstander) dat de uitslag van een partij niet goed was ingevuld. In plaats van een winstpartij voor Jurgen, was dit nu remise geworden. Dat opende natuurlijk perspectieven voor achtervolgers. Ron Melger leek hier een grote kanshebber, maar uiteindelijk was het Martijn Stoker die via een hele goede laatste avond (waaronder in de laatste ronde een overwinning op Melger) nipt de overwinning pakte in Groep 2.Het was het sowieso dringen voor de podiumplaatsen. Michael Bijkerk speelde een prima laatste avond en scoorde in de groep met meest aantal punten, maar de eindrangschikking is gebaseerd op percentage, dus eindigde hij achter Martijn en Jurgen.

Groep 3 was het strijdtoneel van de spelers met een rating lager dan 1400. In de top was het helder; Of Robin Tenhunen of Martin de Witte ging hier winnen. Robin stond op 1, maar kon zich eigenlijk geen misstap veroorloven, omdat MartIn (die na 14 jaar weer eens actief aan het schaken was) een stevige opmars aan het maken was. Na de eerste ronde op de laatste speeldag werd het nog spannender, want die wonnen ze allebei. In de tweede ronde moest Martin een remise toestaan, terwijl Robin uiteindelijk won. Zo sloeg Robin een gaatje, waardoor hij (met een schuin oog op de partij naast hem) remise kon nemen, omdat ook Martin niet verder kwam dan remise. Met een uitstekende jump op de laatste speelavond wist Sami Al Yasin ook nog op het podium te komen, terwijl ook Yisha Chen met een meer dan uitstekende slotavond ook nog in de top 5 terechtkwam.

Zo kwam er een einde aan de 4e editie van het vakantietoernooi. Weer een mooi succesvolle versie, waardoor de organisatie met vertrouwen volgend jaar de eerste lustrumeditie gaat organiseren.
Na een korte zomerstop start Schaakvereniging Sliedrecht het reguliere seizoen weer in de eerste week van september.

Elk jaar wordt er tijdens de zomermaanden het Sliedrechts Vakantietoernooi georganiseerd. Veel schakers uit de regio schaken graag door en komen dan ook naar Sliedrecht. Op www.schakendsliedrecht.nl staat een uitgebreider verslag met ook alle rangen en standen. Daarnaast zijn ook veel foto’s van het toernooi online te vinden (gebruik maken van deze foto’s mag ook, uiteraard met bronvermelding) op: https://www.flickr.com/photos/144974615@N05/albums/72157710065594326

Niels Mijnster winnaar groep 1

Martijn Stoker winnaar groep 2

Robin Tenhunen winnaar groep 3