Oudste erelid Adri van der Willigen (95) overleden


Oudste erelid Adri van der Willigen (95) overleden

Adri van der Willigen

DORDRECHT – De oudste nog levende schaakkampioen van Dordrecht, Adri van der Willigen, is op 95-jarige leeftijd overleden. Voorzitter van schaakclub Dordrecht, Arend van Grootheest, maakte dit aan de leden van schaakclub Dordrecht op de clubavond bekend. Van der Willigen, die erelid is van de vereniging, werd in 1946 voor de eerste keer kampioen van de stad.

Hij was al eerder bij een club terecht gekomen. Volgens gegevens van schaakclub Dordrecht moet hij in 1931 of 1932 zijn gaan schaken. Dat houdt volgens Grootheest in, dat hij mogelijk de  oudste en langst geregistreerde schaker van het land is.  “Meer dan 85 jaar schaken is een enorme tijd. Tot het einde toe voelde Adri zich met onze sport verbonden. Hij was ook heel betrokken bij zijn team.” Op dinsdag 15 november 2016 speelde Van der Willigen zijn laatste partij in het clubgebouw de Crabbehoeve in Crabbehof, waar zijn vereniging elke dinsdag te vinden is. Schaken was voor hem soms een manier van ademhalen, waarmee hij was vergroeid.

Zijn eerste titel, 71 jaar geleden, was overigens niet de laatste. In 1962 werd Van der Willigen nog een keer gehuldigd. Toen hadden zijn concurrenten zoals Pank A. Hoogendoorn en Henk J. van Donk nationaal een schaaknaam opgebouwd. Van der Willigen vertegenwoordigde daarna tijdens de jaarwisseling van 1962-1963 de stad Dordrecht op het internationaal schaaktoernooi in de Dordtse partnerstad Hastings (UK).. Tussen 1951 en 1977 speelden hij ook landelijk voor zijn club in de zogeheten KNSB-competitie.

Van der Willigen geniet tevens in de literatuur bekendheid. Hij was goed bevriend met schrijver/dichter C.Buddingh'(1918-1985) en met elkaar speelden zij duizenden partijen. Van der Willigen en Buddingh’ schaakten samen ook tientallen jaren in de landelijke KNSB-competitie in het eerste team van schaakclub Dordrecht.

Adri van der Willigen

Toen Buddingh’ in verband met zijn tbc tot twee keer toe lang moest kuren in de jaren veertig van de vorige eeuw in sanatorium Zonnegloren bij Soest, maakte Van der Willigen vanuit Dordrecht vaak de reis daarheen. Zo kwam hij ook in de boeken van Buddingh’ te staan en werden besprekingen over schaken vastgelegd.

Enkele jaren geleden speelde Van der Willigen een erepartij in het Dordrechts Museum toen daar de expositie over het beeldende werk (de kastjes) van Buddingh’ te zien was. Zo werd zijn relatie met de dichter/schaker Buddingh’ nog eens bevestigd. De oudste schaakkampioen na Van der Willigen, die nog leeft, is het erelid van Dordrecht en Sliedrecht, Leo Jansen. De twee verenigingen gaven enkele jaren geleden de twee schaakkanonnen van weleer nog een podium met een ere-tweekamp. Zo werd hun plek in de schaakgeschiedenis nog eens bevestigd.

In Dordt Centraal van woensdag 27 september staat op pagina 4 het overlijdensbericht van Adri van der Willigen.

(tekst Hans Berrevoets)