Pathena Rotterdam wint jubileumeditie Basamro Toernooi


In het Maritiem Museum in Rotterdam werd op 22 en 23 september het 5e Basamro Chess Tournament gespeeld. Twee teams uit Rusland, Moermansk en Sint Petersburg, een Frans team en het team van Pathena Rotterdam speelden een vierkamp. Pathena Rotterdam toonde zich dit jaar het sterkst en wist dit 5e toernooi te winnen. Bijzonder was dat alle vier de teams een voorgaande editie hadden gewonnen en dat gaf de teams extra reden om juist dit toernooi te winnen. Het was spannend tot het eind, maar uiteindelijk blijft de wisselbeker dus achter bij Pathena.

Het is inmiddels al een traditie geworden, die vier jaar geleden begon op de S.S. Rotterdam. Twee jaar geleden werd gespeeld in de Rotterdamse Bibliotheek en de tussenliggende jaren was Moermansk gastheer. De teams bestaan uit 8 jeugdspelers in 4 verschillende jeugdleeftijdsklassen. Mooi dat Basamro dit blijft volhouden. Het geeft Nederlandse jeugdtalenten de kans om zich te meten met buitenlandse talenten. En dat zagen we dit jaar ook weer in Rotterdam.

Het Pathena team stond dit jaar onder leiding van Anne Haast en Peter Ypma. Zij zagen hoe de geselecteerde talenten in de openingsronde tegen Ile de France uitstekend begonnen. Deze wedstrijd werd dan ook met 6,5-1,5 gewonnen.  Het treffen met het andere vaste team in dit toernooi, Moermansk, is altijd spannend. Ook dit jaar was dit weer het geval.  Met 4-4 werd een spannende wedstrijd afgesloten. In de laatste ronde werd Sint Petersburg verslagen met 5-3. Doordat Moermansk niet wist te winnen van Ile de France, won Pathena het toernooi met 5 matchpunten en kon het team de beker omhooghouden. Oele Dijkhuis werd topscorer met een 100% score.

Voor een uitgebreid verslag: home.pathena.nl