PJK FGH 2023 één groot prijzenfestijn


Afgelopen zaterdag 14 januari was het Persoonlijk Jeugdkampioenschap voor de jongste talenten uit de Rotterdamse Schaakbond. Jeugdschaakmeester Frank Thoma had er voor gezorgd dat het toernooi in het prachtige schoolgebouw van OBS Eduard van Beinum in Hillegersberg kon worden gehouden.

Er werd gespeeld in diverse lokalen. Intussen verbleven de ouders op de brede gangen van de school, genietend van een tosti en een bak koffie (de catering was dik in orde) maar ook telkens in spanning wachtend op de uitslag waarmee hun kind na elke ronde naar buiten kwam.

 

De meisjes speelden in gesloten groepen. Dat systeem heet Round Robin. Het betekent dat alle spelers elkaar een keer achter het schaakbord tegenkomen.

In de categorie H-meisjes (geboortejaar 2016 en later) werd Maithili Bhaskarabhatla (JSV Kralingen) eerste. Zij won alle 6 partijen en mag als RSB-kampioene naar het Nederlands Jeugdkampioenschap (NJSK), dat op 17 juni in Spijkenisse wordt gehouden. Dat NJSK staat ook bekend als de Nationale Pupillendag.

In de categorie G-meisjes (geboortejaar 2015) won Eviënne Jongejan (Schaakclub PASCAL) al haar partijen. Zij was al zeker van plaatsing voor het NJSK, omdat zij afgelopen zomer het ONJK (Open Nederlands Jeugdkampioenschap) had gewonnen. De NJSK-plaats van de RSB gaat daarom naar Anna Klijn (Sint Jozefschool Schiedam) die met 5 punten uit 6 punten keurig tweede werd.

In de categorie F-meisjes (geboortejaar 2014) streden 4 spelers om een NJSK-plaats. Zij speelden dubbelrondig en troffen elkaar dus 2 keer. Hoyoung Ryu (RSR Ivoren Toren) behoefde slechts één remise af te staan en werd kampioen door haar overige 5 partijen te winnen.

Klik hier voor de uitslagen en eindstanden van de FGH-meisjes.

De jongens speelden in grotere groepen. Bij de H 13 deelnemers, bij de G 18 deelnemers en bij de F maar liefst 31 deelnemers. Daarnaast was er nog een invitatietoernooi waarin 12 spelers uit geboortejaar 2013 uitkwamen (net niet jong genoeg meer zijn om F-je te zijn). Met zulke grote groepen ontkom je niet aan het befaamde Zwitsers systeem, waarin je al na 7 ronden (en dus 7 tegenstanders) een eindstand bereikt die de krachtsverhoudingen goed weergeeft.

In de categorie H-jeugd scoorde Julian Burger (S.V. Spijkenisse) 100%. En dus mag hij de RSB vertegenwoordigen op het NJSK op 17 juni. Dat zal voor hem een thuiswedstrijd worden!

   

In de categorie G-jeugd stonden er twee tickets voor het NJSK op het spel. Yuway Li (S.S.V. “Klim-Op”) pakte het eerste ticket. Hij werd RSB-kampioen met een half weerstandspuntje meer dan Jafar Jafarov (Harbour International Primary School), voor wie het tweede ticket is.

   

In de categorie F-jeugd won Dorian de Ridder (JSC De Pionnetjes), vóór zijn clubgenoot Yuvaan Vigg en Dawid Krzyszcak (De koddige koning). Dorian en Yuvaan mogen naar het NJSK. Voor Dawid is het nog niet zo ver. Hij eindigde in wedstrijdpunten gelijk met Thijmen van den Heuvel (Sint Jozefschool Schiedam), Rico Oosthoek (3-Torens) en Ethan Mei (S.S.V. “Klim-Op”). Het reglement zegt dan dat er een snelschaak competitie moet volgen, waarvan de winnaar naar het NJSK mag. De datum voor deze competitie zal in goed overleg gepland worden.

Tot slot de invitatiegroep. Maya Isa (De koddige koning) bleef hierin als enige ongeslagen. Zij hoefde slechts twee remises af te staan en pakte met 6 punten de eerste prijs. Jelle de Heij (OBS Eduard van Beinum) werd met 5 punten tweede en Jens Henneke (Sint Jozefschool Schiedam) met 4,5 punten derde. Daarachter maar liefst vier spelers met elk 4 punten.

Klik hier voor de uitslagen en eindstanden van de FGH-jeugd en Invitatiegroep.

 

Wedstrijdleider Hans van den Beukel staat klaar om de prijzen uit te reiken.

Nadat alle ronden gespeeld waren en het schaakmateriaal was opgeruimd, werd het tijd voor de prijsuitreiking. En dat werd een waar prijzenfestijn, want voor alle 92 deelnemers was er prijs!!! Een beker of een medaille!