PK 2016… de hattrick van Rick


Bij aanvang van de laatste ronde gaf Arrian Rutten, competitieleider van de RSB,  aan dat er in beide groepen nog om het kampioenschap werd gestreden. In de B-groep was dit zeker het geval, want daar maakten vijf spelers nog kans om op de (gedeelde) eerste plaats te eindigen. In de A-groep was er alleen nog een theoretische mogelijkheid dat het kampioenschap niet naar Rick Lahaye zou gaan.

Rick Lahaye

Rick Lahaye

Als je om 13.45 uur bij het PK kwam kijken, dan was je al te laat om de strijd tussen Nathanaël Spaan en Rick Lahaye te aanschouwen. Binnen drie kwartier kwamen de spelers namelijk remise overeen. In de analyseruimte vroeg de verslaggever aan beide spelers om een geschikt bijvoeglijk naamwoord te bedenken voor deze remise. In alle eerlijkheid viel de keuze op ‘slap en laf’, maar de term ‘salonremise’ vond Rick ook toepasselijk. In de analyseruimte werd Rick om de haverklap gefeliciteerd met zijn toernooizege. Aangezien hij nu vijf keer het PK heeft gewonnen, waaronder de laatste drie edities, mag Rick de prachtige wisselbeker houden. Naar verluid wordt deze gedoneerd aan de vitrinekast van Schaakvereniging Spijkenisse (steek die maar in je zak Charlois Europoort!). Aan het tweede bord speelde Wim Westerveld tegen John Leer. De verslaggever vermoedt een bepaald patroon bij John te herkennen. Doorgaans arriveert John vijf tot vijftien minuten te laat, ontwijkt standaardopeningen en gebruikt opvallend veel tijd voor de eerste vijftien zetten. Blijkbaar werkt deze aanpak, want bij aanvang van de zevende ronde stond hij ongedeeld tweede en had hij de hoogste W-we van alle deelnemers aan dit toernooi. Ook tegen Wim arriveerde John iets te laat en verbruikte hij veel bedenktijd. Op een gegeven moment was de klokstand zelfs 0:42 tegenover 0:14. Door een tijdelijk dameoffer wist John echter de pionnenstructuur van zijn tegenstander te verzwakken. Meer dan dat zat er blijkbaar niet in, want even later werd tot remise besloten.

Stefan Tabak

Stefan Tabak

Een bord lager had FM Stefan Tabak de mogelijkheid om naar de gedeelde tweede plaatst te stijgen. Hij moest echter wel met de witte stukken Marc Schroeder verslaan. Stefan wist een sterk centrum te creëren en dat zorgde ervoor dat zijn tegenstander veel tijd verbruikte. Op een gegeven moment stond het 0:49 tegenover 0:13. In de tussentijd had Stefan al een pion veroverd. Toen de klokstand 0:36 tegen 0:03 was, wist hij ook een tweede pion te veroveren. Niet veel later moest de zwartspeler opgegeven. Aan het vierde bord mocht FM Gert Timmerman aantreden tegen Arjan van der Leij. Toen de verslaggever kwam kijken stond Arjan een pion voor, maar was zijn koning niet bepaald veilig opgesteld. De oorzaak hiervan was helaas niet gezien door de verslaggever. Rond de tijdnoodfase probeerde Gert complicaties op te zoeken, maar geen enkele poging werd een succes. Arjan hield het hoofd koel en kon even later een vol punt aan zijn totaalscore toevoegen. Op het vijfde bord speelde Selman Ercan tegen Henk van der Velde. De partij leek redelijk gelijk op te gaan totdat de zwartspeler een mooie combinatie zag. Selman stond erbij en keek ernaar om het zo maar te zeggen. Er was helaas niets meer aan te doen. De zet …Txh2 zou zomaar in een stappenboekje kunnen komen!

Na zeven spannende rondes eindigde Rick Lahaye ongedeeld op de eerste plaats. Opmerkelijk genoeg heeft hij met vijf overwinningen en twee remises een negatieve TPR, maar dat mag de pret natuurlijk niet bederven. Op de gedeelde tweede plaats eindigden John Leer en FM Stefan Tabak. De fictieve aanmoedigingsprijzen gaan naar Arjan van der Leij (+1.84) en Henk van der Velde (+1.03).

Floris Doolaard

Floris Doolaard

Bij aanvang van de zevende ronde was het in de B-groep ‘spannender’ dan in de A-groep. Op het eerste bord had Floris Doolaard zich goed voorbereid voor zijn partij tegen Gerard Kastelein. Die voorbereiding kwam op het bord en Floris had al snel voordeel bereikt. Na twintig zetten konden de stukken in de doos en was de speler van Krimpen a/d IJssel verzekerd van een (gedeelde) eerste plaats. Aan het tweede bord verloor Zhi Yang Fan al vrij snel een pion aan Willem-Jan van den Broek. De zwartspeler had blijkbaar trek in meer, want hij veroverde steeds meer witte pionnen. Met vier pionnen voorsprong was de partij zo goed als voorbij. Willem-Jan kwam door deze overwinning op gelijke hoogte met Floris. Steven de Wilde kon zich de ongedeelde derde plaats toe-eigenen indien hij Gerrit Boer versloeg. In de opening wist hij een voordeel te behalen door het loperpaar te veroveren. In het eindspel resulteerde dit in een toren met zes pionnen voor Steven tegenover een toren met vijf pionnen, waaronder één dubbelpion, voor Gerrit. Het is niet eenvoudig om dit in een vol punt om te zetten, maar Steven wist dit uiteindelijk wel te doen. De derde plaats is dus voor Steven! Op basis van rating waren er nog twee opvallende uitslagen in de B-groep. Herman van Os (1476) wist Dick Vons (1581) te verslaan, terwijl Fred van den Broeck (1133) hetzelfde deed met clubgenoot Simon Schaffeld (1492).

Na zeven spannende rondes eindigden Floris Doolaard en Willem-Jan van den Broek op de gedeelde eerste plaats. Op de derde plaats eindigde local hero Steven de Wilde. De fictieve aanmoedigingsprijzen gaan naar Mario Angelo Dirks (+1.81), Rienk Pluim (+1.96), Fred van den Broeck (+1,89) en Lorin Arnold (+1,93).

Het was een gezellig toernooi en er vonden gelukkig geen noemenswaardige incidenten plaats. Gelukkig kwamen er veel toeschouwers langs om naar het spektakel te kijken! Bij deze wil de verslaggever de toernooiorganisatie, wedstrijdleiding en barvrijwilligers hartelijk bedanken voor hun inzet.

Door Ricardo Klepke


Alle uitslagen, standen, indelingen, foto’s en partijen van het PK 2016 zijn te vinden via de PK-pagina