PK 2016….
de kop is er af


Door Peter de Weerd

Michael Phelps schijnt eens te hebben gezegd dat het niet aankomt op een goede start maar op een sterke finish. Als dit voor het zwemmen geldt, gold dit zeker voor de inschrijvingen voor het PK. Lange tijd zag het er naar uit dat we in de A-groep geen Zwitsers zouden spelen maar een volledige competitie. Maar mede door de oproep van Angelo stroomden in de laatste week de inschrijvingen binnen en stond er gisteravond een deelnemerslijst als een huis: 24 in de A-groep; 41 in de B-groep. Totaal 65 deelnemers, 10 meer dan vorig jaar.

Aan de afstand naar Spijkenisse ligt het dus niet. Dat zou ook wel heel vreemd zijn, gezien het feit dat veel schakers heel wat afreizen om hun geliefde sport te beoefenen. Denk aan het NK senioren in Oosterbeek, Open NK in Dieren, Hogeschool Zeeland, Open NK Jeugd in Borne en ook over de grens, bijvoorbeeld Brasschaat. Feit is wel dat Borne deels overlapte met ons PK, wat ons deelnemers heeft gekost. En ook Brasschaat zuigt deelnemers weg van ons PK evenals het HZ-toernooi in Vlissingen. Het zij zo.

Feit is ook dat het PK nog steeds in een grote behoefte voorziet en dat het toernooi nog steeds staat als een huis. Het sterke veld in de A-groep stimuleert juist de toppers. Zo verzekerde Rick Lahaye mij dat hij heel blij was met de serieuze concurrentie van ex-winnaars die er op het laatste moment was bijgekomen.

Peter de Weerd speelt zelf ook mee

Peter de Weerd

De eerste ronde van een Zwitsers toernooi is in het algemeen niet de meest boeiende. De krachtsverschillen zijn groot en de uitslagen dus goed voorspelbaar. Dat gold zeker voor de A-groep waar alleen aan twee lagere borden de remises het patroon 0-1, 1-0, 0-1, 1-0 etc. doorbraken. Wat ik opvallend vond dat juist aan de topborden de partijen het langste duren. Goede èn zeer goede schakers maken weinig fouten, de beste bouwt de iets betere stelling op en neemt er de tijd voor om dit risicoloos te verzilveren. Het toreneindspel van Rick Lahaye (2398) aan bord 1 tegen Messemakervoorzitter Arjan van der Ley (400 ratingpunten minder) was hiervan een goed voorbeeld. Een dubbeltoren eindspel met een beter opgestelde koning van Rick: een miniem doch beslissend verschil.

FM Gert Timmerman (2279) vierde aan bord 2 zijn rentree met een eveneens op geduld gebaseerde overwinning op Marc Schroeder (1964). Ook de andere oud-kampioenen Nathanael Spaan en Wim Westerveld sleepten de vis op het droge.

In de B-groep waren er meer verrassingen. Natuurlijk niet de overwinning van Hans van Nieuwenhuizen op Frans Maas. Daarop zullen weinig weddenschappen zijn afgesloten bij de gokkantoren. De remise van Herman van Os (1476) tegen Paul Dekker (1797) was ook geen echte verrassing omdat Herman meer ratingpotentie heeft dan de officiële lijst aangeeft. Wel de winst van Shakir Salih (1398) tegen Arie van Heeren (1715) en de remise van Mario Angelo Dirks (1349) tegen Zhi Yang Fan (1637). Deze laatste partij is ingeleverd en kan hieronder worden nagespeeld.

Een leuke verrassing bezorgden ons broer en zuster Lorin en Kiri Arnold . Als kinderen van FM Stefan Tabak werden zij speciaal lid van CSV om ook mee te doen aan het PK. Niks jeugdtempo, meteen volle bak. Een lichtend voorbeeld voor al onze jeugdspelers met lieve ouders voor de begeleiding…en die zijn er heel veel (zowel kinderen als ouders). Lorin (10 jaar, rating 906) won van Karel van der Burg (1585) en Kiri (1247) trakteerde zichzelf op haar 12e verjaardag op een mooi cadeau met een half punt tegen Arie Langendoen (1612)


Geplaatste partijen kunt u naspelen op de partijenpagina.

Fotoreportages zijn te zien op de fotopagina.

Paring, uitslagen en ranglijst zijn te vinden op de PK-pagina