PK 2016… wit begint en wint in ronde 4


Nathanael Spaan

Nathanael Spaan

In de A-groep werd op de enige maandag van het toernooi flink gestreden. Er werden twaalf partijen gespeeld, waarbij de witspelers gezamenlijk acht overwinningen en drie remises behaalden. De enige zwartspeler met een vol punt was Nathanael Spaan (2132), die in de tijdnoodfase twee pionnen wist te winnen van tegenstander Fabian van Buuren (1924). De avond begon al enigszins spijtig. Toen de verslaggever de Boekenberg wilde binnenlopen, constateerde hij dat er veel rook uit de emmer met sigaretten kwam. Blijkbaar had iemand een papiertje in de emmer gegooid en was deze naderhand in vlam gegaan. Het verzoek is dan ook om papier in de prullenbak te gooien en sigaretten in de daarvoor bestemde emmer. Het is ook aan te raden om de sigaret eerst uit te maken voordat deze wordt weggegooid. Om 19.45 uur gingen de partijen van start. Zoals gebruikelijk waren enkele spelers te laat gearriveerd, maar vóór 20.00 uur was iedereen gelukkig aanwezig (of sommigen zijn voorbij de verslaggever geglipt).

Op het eerste bord mocht Wim Westerveld (2087) het met wit opnemen tegen FM Gert Timmerman (2279). Wim koos voor een afwachtende opstelling door b3-Lb2-e3 te spelen. Gert pakte direct het centrum met pionnen op e5 en d5. Dit leek op een gegeven moment zijn vruchten af te werpen, want Gert had een mooi ruimteoverwicht op de damevleugel en hij controleerde het centrum. De doorbraak leverde echter niet het gewenste resultaat op, want de witte lopers op g2 en b2 werden hierdoor geactiveerd. Het einde van de partij heeft de verslaggever helaas niet gezien, maar de einduitslag geeft aan dat de witspeler wist te winnen. Knappe overwinning! Op het tweede bord speelde John Leer (2002) de opening 1.d4 d5 2.Lg5 tegen Remco Hylkema (2025). Na wits laatste zet moest Remco even in de denktank om een geschikt plan te vinden. Rond de klok van 22.30 uur stond John drie pionnen voor en leek de rest slechts een kwestie van tijd. Remco probeerde er nog wat van te maken, maar in tijdnood gaf hij pardoes zijn loper weg. Jammer van de nederlaag natuurlijk, maar Remco beschikte daarentegen wel over de meest zomerse outfit van alle aanwezige schakers. Op het derde bord speelde Rick Lahaye (2398) tegen Wijnand Rijnders (1819). Beide heren hadden tweeënhalve punt verzameld tot nu toe. De TPR van Wijnand stond bij aanvang van de vierde ronde op 2120, maar zelfs daarmee kwam hij niet eens in de buurt van de rating van Rick. De kersverse speler van Charlois Europoort week af van zijn vertrouwde Catalaan door met de Konings-Indische Aanval te openen. Op een gegeven moment stond de klok op zestig minuten voor Rick en dertig minuten voor Wijnand. De tijdnoodfase zou echter nooit bereikt worden, want plotseling was het over en uit en had Rick de partij gewonnen. Op het achtste bord speelde Dik van der Pluijm (1813) de beruchte Stonewall-opstelling tegen Selman Ercan (2055). Altijd leuk om zo’n opening op het bord te zien. Is de witspeler in staat om de muur te breken? En zo ja, gebeurt dit door een tikje of door een bulldozer? Selman had een tijdelijk stukoffer gezien door Pxc6! (pionwinst) te spelen. Hij koos dus overduidelijk voor de bulldozer in deze partij.

Rob Kalkman

Rob Kalkman

De interessantste partij in de A-groep, aldus de verslaggever, was die tussen Marc Schroeder (1964) en Arjan van der Leij (1994). De zwartspeler had meer ruimte voor zijn stukken, maar in ruil daarvoor stond zijn koning erg onveilig. Indien de partij nog online komt te staan, dan is deze zeker het naspelen waard! De partij zelf eindigde uiteindelijk in een gelijkspel. De verbazingwekkendste partij was die op het laatste bord tussen Rob Kalkman (1860) en Paul de Freytas (1921). Paul kwam twee pionnen voor en er leek niets aan de hand. Toen de verslaggever terugkwam bleek dat Paul ergens een stuk had verloren. Op een gegeven moment was de stelling als volgt: wit heeft een pion op h5, een loper op g6, een toren op e6 en een koning op d2, terwijl zwart alleen nog een koning op g7, een pion op e2 en een toren op f2 heeft. Rob was aan zet en speelde Txe2. De meeste spelers spelen daarna instinctief …Txe2, waardoor de partij onvermijdelijk in remise zal eindigen. De witte loper staat namelijk op de verkeerde kleur om de randpion te laten promoveren. Paul speelde echter zijn toren terug! Tien zetten later was de verslaggever alsnog van mening dat de partij in remise zou eindigen, maar de einduitslag laat iets heel anders zien: Rob won. In de top van het klassement vinden we drie spelers met drieënhalve punt, namelijk Wim Westerveld, John Leer en Rick Lahaye. Zij worden op een half punt gevolgd door FM Stefan Tabak (2240) en Bart Dubbeldam (1994). Hekkensluiter is helaas Paul de Freytas met nul punten. Tegen Dik van der Pluijm zal hij proberen om van de laatste plaats af te komen.

Steven de Wilde

Steven de Wilde

Over de B-groep kan de verslaggever kort en krachtig zijn. De eerste overwinning kwam op naam van Jerry Sandifort (1405), die Edwin van Kleeff (1291) wist te verslaan. Op het eerste bord speelde Floris Doolaard (1728) tegen Steven de Wilde (1788). Beide heren hadden op dat moment nog een honderd procent score. Rond de negende zet leek het alsof Steven een stuk kon winnen door met zijn dame in twee zetten naar het veld b2 te gaan. Het spijtige is echter dat Steven daar pas één zet te laat achter kwam. Bij de analyse konden Floris, Steven en de verslaggever ook geen weerlegging vinden, dus het leek inderdaad een stuk te winnen. Gemiste kans! Op het derde en vierde bord wisten Paul Dekker (1797) en Willem-Jan van den Broek (1813) te winnen van hun tegenstanders, dus zij staan samen met Floris en Steven bovenaan. Onderling mogen de vier schakers uitvechten wie er na afloop van de vijfde ronde nog steeds bovenaan staat. Het viel de verslaggever dat een aantal spelers uit de B-groep erg rumoerig waren nadat ze klaar waren met hun partijen. Verliezen is natuurlijk nooit prettig, maar het praten (lees: een uitgebreide dialoog voeren) kan beter gedaan worden in de gang of in de analyseruimte. Zo waren er een paar spelers die hard bleven praten, zelfs nadat Simon van der Beek hun had verzocht om te fluisteren. Hopelijk wordt het aanstaande woensdag weer lekker rustig in de speelzaal!

Door Ricardo Klepke

Zen

 


Uitslagen, standen en indelingen zijn te vinden op de PK-pagina

Voor foto’s ga je naar de fotopagina

Ingeleverde partijen zijn na te spelen op de partijenpagina