Regionale prestaties in de JCC


Afgelopen weekend ging de Jeugdclubcompetitie weer van start. Dit officiële nationale kampioenschap voor clubteams bestaat uit 3 meesterklassen in de leeftijdcategorieën A, C en D. Deze werden in Hintham (gem. Den Bosch) gespeeld. Daarnaast is er ook een promotieklasse A. In deze promotieklasse wordt nu 1 ronde gespeeld op de locatie van de thuisspelende vereniging.

Meesterklasse D: Klim-Op D1 medekoploper

In deze klasse van 28 viertallen doen 4 RSB-teams mee. Twee teams van Klim-Op, Messemaker en RSR Ivoren Toren. In de eerste ronde meteen een broedermoord. Klim-Op D1 kruiste de degens met RSR Ivoren Toren. Klim-Op rekende op een bagelwinst tegen de debutant, maar op bord 2 weigerde Liqin (Klim-Op) tot tweemaal toe een remiseaanbod van Bent (RSR Ivoren Toren). In de gelijke stelling met voor beiden twee torens en vier pionnen werd vervolgens door Bent vakkundig de ene na de andere pion verorberd, waarna LiQin promotie niet meer kon tegenhouden en hij met lege handen achterbleef. Dankzij zijn geconcentreerde teamgenoten kon hij toch delen in de 3-1 winst voor Klim-Op. Ook de tweede wedstrijd van Klim-Op D1 tegen Almere D2 werd met 3-1 gewonnen. De laatste wedstrijd tegen de als tweede geplaatste VAS D1 werd een verrassende overwinning mede dankzij de 1,5 punt gehaald door gebroeders Daniel en Marek tegen hoger gerate spelers. Hierdoor gaan ze mede aan de leiding, maar moeten Almere D1 en STB D1 op bordpunten wel nog boven zich dulden. Lucas en Marek hebben nog geen puntverlies. Daniel heeft een 50% score en Liqin 1 uit 3.

RSR Ivoren Toren begon de tweede wedstrijd tegen De Pionier uit Helmond sterk en had op borden 2 en 3 al snel de dame geslagen. Bent en Joaquin konden al snel een overwinningskreet slaken. Bord 4-speler Jannes kon geen potten breken. De routinier Qian, vorig jaar nota bene spelend in de C-categorie miste op bord 1 toch de nodige souplesse om remise aan te bieden in een stelling die zeker niet verloren hoefde te worden. Zijn tegenstander was net iets gehaaider in het pionneneindspel en hierdoor kwamen ze net een halfje te kort voor de eerste overwinning. De laatste wedstrijd tegen Minerva uit Hengelo kende precies hetzelfde verloop. Ook nu was de partij van Qian beslissend, maar nu wist hij wel een remise af te dwingen, waardoor de eerste overwinning een feit werd. Bent won zijn 3 partijen en gaat aan de leiding in het individueel klassement. Marek en Lucas van Klim-Op hebben ook 3 uit 3 maar een lagere W-We.

Klim-Op D2 staat ook in de middenmoot na resp een overwinning, nederlaag en gelijkspel. Messemaker wist in zijn eerste wedstrijd knap gelijk te spelen tegen Moira-Domtoren, helaas gingen de andere twee ronden met 3-1 verloren. Op 1 oktober zijn de volgende drie ronden en de laatste drie worden gespeeld op 10 december.

Meesterklasse C: Klim-Op C2 heeft het moeilijk

Drie van de 22 teams komen uit onze regio. Ook hier twee teams van Klim-Op en Spijkenisse doet ook mee. In de eerste ronde verloren beide Klim-Op teams met het kleinst mogelijke verschil. Vooral Elnathan’s nederlaag was onverwacht, aangezien de rating van zijn tegenstander bijna 500 punten lager was. Het tweede team had juist twee spelers die het goed deden tegen spelers met 600 punten meer. Adam speelde remise en Roy won zelfs. Daarna moesten de clubgenoten tegen elkaar en dat werd wel een afgetekende overwinning voor C1. Daardoor staat C2 nu wel onderaan in de tussenstand.

Spijkenisse speelde de eerste wedstrijd gelijk. Pascalle was kansloos tegen talent Tycho van Ten Boer. Job haalde wel een belangrijk punt tegen een hoger gerate speler. Denny haalde een makkelijk punt, maar helaas ging het bij Vinh mis, maar toch 2-2. De tweede wedstrijd werd ondanks een knappe winst van Pascalle en een remise van Job, toch verloren.

Alleen Javeria van Klim-Op C1 staat nog op 100%. De andere speeldagen zijn op 1/10, 12/11 en 10/12. Dan worden steeds twee wedstrijden gespeeld.

Meesterklasse A: groot aandeel RSB-teams met bovengemiddelde prestaties

In deze klasse van 14 teams doen maar liefst vier RSB-verenigingen mee. Na de twee ronden staan Messemaker en Sliedrecht beide in de top 5 met drie punten. Daar net onder staat Spijkenisse met evenveel bordpunten maar wel een keer verloren. Klim-Op heeft even veel wedstrijdpunten als Spijkenisse, maar de helft van de bordpunten door een 4-0 afstraffing in de eerste ronde.

Marijn en Adrian van Sliedrecht en Bernard en Kevin van Messemaker wonnen beide partijen. De resterende speeldagen zijn als die van meesterklasse C.

Promotieklasse A:

Hierin doen drie RSB-teams mee van de dertien in totaal. RSR Ivoren Toren dat zich plaatste via de JCK heeft in de eerste ronde een bye. De eerste ronde staat vóór 25 september gepland. Krimpen heeft zijn wedstrijd inmiddels gewonnen tegen BSG. Charlois/Europoort moet zijn wedstrijd tegen Promotie nog spelen.

Voor alle resultaten zie: http://www.schaakbond.nl/jeugd/jeugdclubcompetitie/2016

door: Angelo Ayala

jcc