RIJST – RSB GP Verslag, foto’s, uitslagen


Op zondag 22 mei werd voor de vijfde keer in successie door RSR Ivoren Toren een JeugdSchaakToernooi georganiseerd, kortweg RIJST. Aan de editie van 2016 werd deelgenomen door 81 kinderen, die enthousiast begonnen aan hun achtkamp. Eén groep (10) bestond uit 9 spelers en zij speelden dus 1 wedstrijdje meer.

Waar er andere jaren wat opstartproblemen waren werden nu de vruchten geplukt van die leermomenten. De voorbereidingen liepen flink voor op schema en we begonnen zoals gepland met de opening door voorzitter Wouter. Na de nodige instructies door wedstrijdleider Philip kon even na kwart over een iedereen zijn speelzaaltje opzoeken.

Het was voor sommigen wel even wennen dat er niet in de speelzaal gegeten en gedronken kon worden. Met name de denkhoofden die hun tijd helemaal gebruikten hadden het zwaar, maar ze lieten zich niet uit het veld slaan. Helaas kan natuurlijk niet iedereen kampioen worden, maar het is natuurlijk al erg leuk om een mooie aanval te creëren of die van de tegenstander tegen te houden.

Tijdens het strijdgeweld konden de kinderen die met hun partij klaar waren terecht in de bar, alwaar de consumptiebon kon worden gebruikt voor een gezond stukje fruit en een dito drankje. Dit met grote instemming van de ouders, die liever geen chips in de maag van hun kroost zien verdwijnen. Beneden was er nog meer te doen. In de kleine zaal werd een minikamp gespeeld door vier begeleiders en er was plaats voor analyse. De grote zaal werd opgevrolijkt door de schaakspulletjes van Adri en Co. die voor zachte prijsjes werden aangeboden.

Na afloop van de wedstrijden werd iedereen weer verzameld in de grote zaal, die afgeladen vol zat. Dit was mede te danken aan het feit dat alle deelnemers wisten dat er een leuk aandenken, een echte oorkonde met naam, zou worden uitgereikt en bovendien wilden ze de kans op een prijsje uit de loterij niet missen. Vooraf werden een tiental leuke speeltjes verloot met na de prijsuitreiking als hoogtepunt zelfs een echt Raindropchessspel.

We kijken terug op een zeer geslaagd toernooi. Dit was niet mogelijk geweest zonder de hulp van alle vrijwilligers. In willekeurige volgorde: wedstrijdleider Philip; groepsleiders Dominggus, Wouter, Carel, Guher, Lucas, Margreet, Brian, Robert, Dennis, Antoon en Eduard, ordebewakers Rob, Deborah en Shakir, barpersoneel Monique, Carmen, Leonardo en Angelina en fotograaf Guido. Daarnaast ook dank voor zijn aanwezigheid aan Adri met zijn leuke schaakspulletjes. We verheugen ons al op de GP-finale in het Wolfert Dalton op 25 juni. Komt allen!

Dan nu het verslag van de groepen, met dank aan enkele groepsleiders die een verslagje van hun groepje hebben gemaakt. Guido wordt bedankt voor de prachtige foto’s, deze zullen z.s.m. gedeeld worden. In dit verslag wel alvast foto’s van alle prijswinnaars.

Groep 1

De sterkste groep werd gedomineerd door Dusan. Qian kon hem drie partijen volgen. Toen zij in de 4e ronde met drie winstpartijen onderling gingen bepalen wie het eerste puntverlies zou lijden werd dat in het nadeel van Qian beslist. Toch bleef hij in het voetspoor van Dusan, maar Elnathan haalde Qian nog in. In de laatste partij versloeg Qian Elnathan en werd hij toch nog tweede. Elnathan was de enige die niet verloor van Dusan, maar werd dus derde. Net geen beker, maar wel een troostmedaille voor de vierde plaats was er voor Daniël. Wesley, Winston, Jeeho en Kathleen gaan volgende keer weer voor de prijzen en namen nu genoegen met hun oorkonde. Deze groep stond onder leiding van Dominggus, die vorig jaar zelf de Grand Prix had gewonnen.

RIJST2016-1

Groep 2 (door Wouter)

Groep 2 was dit jaar zeer spannend. Drie schakertjes waren ongelukkig in hun partijen (Manasvita, Rock en Roy) de andere vijf waren zeer aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk haalden Dylan en D’Joshua 5 punten uit 7 wedstrijden. Maar omdat Dylan van D’Joshua gewonnen had in het onderlinge duel ging Dylan met de eerste prijs aan de haal. D’Joshua werd dus tweede. Achter deze twee kwamen drie schakertjes met 4 uit 7. Dat waren Jeroen, Mitia en Lucas. Lucas werd tot de  nummer 3 uitgeroepen op grond van SB-punten. Helaas diende vervolgens de loting te bepalen wie er vierde werd en wie vijfde. Opvallend genoeg wist Roy (achtste plek) zijn enige winstpartij te spelen  tegen de nummer 1 (Dylan)!

RIJST2016-2

Groep 3 (door Guher)

In groep 3 bleven de uitslagen spannend tot de laatste ronde. Veel plaatsen zijn dan ook op onderlinge resultaten beslist. Kalle, Lana, Alaya en Danyl eindigden op de plaatsen 4 t/m 8. Bent en Yuhao hadden allebei 4 punten uit 7 en werden op onderlinge resultaat resp. 3e en 4e. Datzelfde geldt ook voor Jannes en Chivaro die beiden 5 punten uit 7 behaalden en dit resulteerde voor Jannes een tweede plaats. Chivaro begon stroef maar herpakte zich en werd daarmee de eerste. Alle deelnemers gebruikten volledig hun tijd en waren erg geconcentreerd. Ze konden het dan ook niet waarderen toen de telefoon bij groep 3 een paar keer afging, maar zelf wakkerden ze in ronde zes de slappe lach aan onder de spelers van groep 3 en 4. In ronde 7 was iedereen weer serieus en wisten ze de uitslagen spannend te houden tot de laatste minuut. Ook was het erg leuk dat Bent zijn prijs uitgereikt kreeg door zijn vader en Chivaro zijn oorkonde van zijn trotse moeder!

RIJST2016-3

Groep 4 (door Guher)

In groep 4 verliepen de rondes vlekkeloos. Ondanks het feit dat de deelnemers steeds twee etages in een prachtpand op en neer moesten klimmen om uitslagen aan hun ouders door te geven, waren ze allen steeds stipt op tijd. De spelers die in de zaal bleven, volgden de overgebleven partijtjes netjes vanaf de zijlijn. Vooral de derde ronde was bijzonder, omdat bijna alle partijen eindigden met een remise. Uiteindelijk hebben William, Yisha, Daní en Mike de plekken 5 tot en met 8 verdeeld. Djezzmonde was een lastige tegenstander, maar verloor van de plaatsen 1 en 2. Daardoor eindigde hij met 4 punten uit 7 op een vierde plaats. Joaquin ging als een speer en behaalde met een half punt meer de derde plaats. Yiling vertegenwoordigde de meisjes prima en verloor maar 1 partijtje. Ze behaalde met 5 punten uit 7 de tweede plek. Nummer 1, Kevin, heeft enkel verloren van Joaquin en behaalde met 5½ punten uit 7 de hoogste score in groep 4!

RIJST2016-4

Groep 5

Deze groep werd vereerd met maar liefst 3 thuisspelers. Zij gingen er met alle bekers vandoor. Best of the rest was Dejen die de medaille om zijn hals kreeg, omdat hij de onderlinge partij tegen Joep had verloren, die daarmee tweede werd. Chen haalde zilver met een half puntje meer, maar de grootste lacher was Lamiek, die maar niet kon geloven dat hij geen prijs had gewonnen en daardoor de uitreiking had gemist, maar later alsnog zijn bokaal kwam halen, met een grote lach op zijn gezicht.

RIJST2016-5

Groep 6 (door Margreet)

Na 1 of 2 rondes waren we helemaal in de pas met het tijdschema. Er is dan ook in het hele toernooi niemand door zijn/haar vlag gegaan. Ik heb wel 1 echte en 1 uitgestelde herdersmat gespot! Wel zag je dat kinderen in het vuur van de strijd mat in 1 over het hoofd zagen of dat ze niet zagen dat de dame geslagen kon worden, maar ja, ze moesten ook heel de middag schaken en dan mis je wel eens iets! Aristarch speelde heel goed; pas tegen het einde leek hij wat minder geconcentreerd en verloor van Onno, die juist later op dreef kwam. Aristarch werd toch 1e en Onno 2e. Op de 6e t/m 8e plaats eindigden 3 kinderen waarbij op onderling resultaat de rangverdeling gemaakt werd, maar ze hadden alle drie 2 punten gehaald. Kader eindigde keurig als 3e, Dana werd 4e en Maxim 5e.

RIJST2016-6

Groep 7 (door Robert)

In deze groep had men niet helemaal door dat 15 minuten per persoon best veel tijd is. Ook waren er een paar “mat achter de paaltjes” te bewonderen. Wel was het tot de laatste ronde spannend. De strijd ging vooral om de eerste twee plaatsen tussen Niek en Roderick en rondom de derde plaats waar maar liefst vier kinderen om streden. Niek had in de eerste ronde verloren van Roderick (die net op tijd binnen was voor zijn partij), waardoor hij ondanks een mooie score van 6 uit 7 uiteindelijk de eerste plek aan Roderick moest laten. Jasper Krause kwam ondanks een nederlaag in de laatste speelronde goed weg en haalde met 4 uit 7 de derde plek. Sami Suddle werd na loting 4e met 3 uit 7.

RIJST2016-7

Groep 8

Donald, de broer van Roderick, haalde een groepje lager ook een prijs. Hij werd derde met 5 punten. Boris haalde een puntje minder maar dat was genoeg voor de medaille. De eerste plaats werd gedeeld door Simon en Manan, maar door het onderlinge resultaat ging thuisspeler Simon er met goud vandoor. In deze groep was een kindje wat veel moeite had met verliezen. Je bent eigenlijk pas groot als je je tegenstander ook een punt gunt. Volgende keer beter.

RIJST2016-8

Groep 9

Deze groep werd geleid door Dennis. De zoon van de wedstrijdleider deed dit voor zijn stage en vond het leuk. Hij heeft vroeger ook veel geschaakt en zat tegen de jeugdtop aan. Onder zijn leiding werd Tom met de maximaal haalbare score winnaar. Anthony Chen werd daarachter 2e met 5 punten. Tim kon ook trots zijn met de laatste beker. Denis tenslotte kreeg de medaille omgehangen. Loek en Alina hadden maar een halfje minder.

RIJST2016-9

Groep 10

In deze groep speelden drie thuisspelers. Zij waren echter niet bestand tegen het niveau van de tegenstanders. Tonny domineerde deze groep en won alles. Kacper hoefde maar een nederlaag te verwerken en werd tweede. Met 5 punten werd Daniël derde en Ramiz ging met de laatste prijs aan de haal. Felix had weliswaar ook 4 punten maar had verloren van Ramiz.

RIJST2016-10

En dit zijn alle uitslagen en daaronder vind je de tussenstanden van de RSB Grand Prix.

Downloaden (PDF, 60KB)

Tussenstanden RSB Grand Prix per categorie, totaal en per vereniging:

Downloaden (PDF, 38KB)


Downloaden (PDF, 35KB)


Downloaden (PDF, 23KB)