Rotterdammertjes zeggen Ja tegen Schaken!!!


Komende zaterdag start in het Rotterdamse Maritiem Museum het 5de internationale BASAMRO Jeugdtoernooi met sterke teams uit Moermansk, St Petersburg, Parijs en Rotterdam. Een aantal  leden van de diverse teams deed mee aan de recent gehouden Europese Jeugdkampioenschappen in Mamaia. De tienjarige Machteld van Foreest, het jongste lid van het Rotterdamse team, deed ook mee en publiceerde een mooi verslag van haar ervaringen op schaaksite.nl.

Eregast Anatoly  Karpov  (oud-wereldkampioen schaken) en de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser (met sport in zijn portefeuille)  zullen zaterdag om 13.00 uur het toernooi openen. Onder de gasten onder anderen Marleen van Amerongen (voorzitter KNSB) en Jeroen van den Berg (directeur Tata Steel Chess Tournament).

Tijdens dit toernooi komt er veel aandacht voor het schoolschaak, onder meer een nieuw initiatief voor het oprichten van een Rotterdamse Schoolschaakstichting.

Daarnaast ook aandacht voor een Rotterdams initiatief van de stichting Het SchaaKKasteeL. Het project Yes2Chess.nl heeft de afgelopen jaren duizenden kinderen in Nederland en België de kans gegeven om gratis online te schaken op de basisschool. Natuurlijk als aanvulling op het schaken achter een gewoon schaakbord want dat blijft, mede uit sociale overwegingen, het belangrijkste. Talentjes hebben deze mogelijkheid ook gebruikt om zich voor te bereiden op (school)schaakkampioenschappen.  Zie bijlage en alle informatie is te vinden op www.yes2chess.nl

Grootmeester Jorden van Foreest (18 jaar) zal het zaterdagmorgen om 10.00 uur in een simultaan opnemen tegen 20 Rotterdamse basisschoolkinderen die graag van hem willen winnen en zich goed hebben voorbereid.

Alle evenementen zijn ‘live’ te volgen in het Maritiem Museum, u bent van harte welkom, nadere informatie is te vinden op www.basamrochesstournament.nl

Door: Teun Koorevaar

Downloaden (PDF, 484KB)