RSB PK: de voorlaatste ronde


Op vrijdag 18 augustus werd de een-na-laatste ronde van het Persoonlijk Kampioenschap 2017 gespeeld. Dit keer waren er veertien partijen in plaats van vijftien, want Peter van Soest had zich afgemeld. Wim Posthumus kon hierdoor een reglementair punt aan zijn totaalscore toevoegen.

Aan het eerste bord had Gert Timmerman de mogelijkheid om zijn voorsprong op de concurrentie uit te breiden door René de Lange, de (gedeeld) nummer twee van de ranglijst, te verslaan. Gert koos voor een zijvariant in de Spaanse opening door de zetten 3…Lc5 en 4…Pf6 te spelen. René had waarschijnlijk gekeken bij de partij Timmerman–Schroeder van afgelopen woensdag, want hij speelde pardoes 5.Pxe5! René kwam even later een (dubbel)pion voor, maar hij besloot niet vast te houden aan deze pion. In een gelijkwaardige stelling kwamen de spelers remise overeen.

Aan het tweede bord werd een variant gespeeld die uw verslaggever alleen kent onder de Engelse benaming ‘Cambridge Springs Defense’. De theoretici onder u weten onmiddellijk dat hiermee het geweigerd damegambiet met de zetten …c6 en …Da5 wordt bedoeld. Hans Hollander speelde uitstekend met de zwarte stukken en wist de witte loper achter de zwarte pionnen op te sluiten. Marc Schroeder accepteerde het stukverlies en kreeg er drie pionnen voor terug. Dit leek voldoende compensatie op te leveren, want de witte pionnenmeerderheid was redelijk dominant. In de tijdnoodfase ging het volle punt echter alsnog naar Hans.

Aan het derde bord speelden Zhi Yang Fan en Floris Doolaard. In de Najdorf-variant van het Siciliaans werd snel duidelijk dat Zhi Yang een lichte obsessie had met zijn loper. Hij speelde Le3-Lg5-Le3 zonder dat de loper stond aangevallen. Floris profiteerde optimaal van deze verloren tempi door gezonde openingszetten te spelen. Hij won eenvoudig een pion, een tweede pion en even later ook de partij.

De slotstelling aan het vierde bord bij Henk Prins tegen Alek Dabrowski zag er zo uit, vanuit het perspectief van Alek. Henk aan zet gaf op. U mag zelf uitzoeken waarom.

Een leuk schouwspel was te vinden aan het twaalfde bord. Frans Maas en Herman van Os hadden mooie kleding aan die deed denken aan een periode waarin schakers nog pakken droegen en sigaren rookten. Het ontbrak deze wedstrijd aan sigaren, maar het schaakspel leek eventjes weer een elitaire aangelegenheid. De partij werd uiteindelijk gewonnen door Frans.

Op zaterdag 19 augustus is de laatste ronde van het Persoonlijk Kampioenschap 2017. Aan het eerste bord zullen Gert en Hans in een onderlinge confrontatie uitmaken wie de nieuwe regionaal kampioen wordt. Gert (5.5 punten) heeft voldoende aan een remise, dus Hans (5.0 punten) moet alle zeilen bijzetten om er een aanvallende partij van te maken. De strijd om de tweede en derde plaats ligt nog helemaal open. De grootste kanshebbers om Gert en Hans aan de top van de ranglijst te vergezellen zijn Floris Doolaard (4.5 punten), René de Lange (4.5 punten) en Alek Dabrowski (4.5 punten).

Ricardo Klepke

Zie voor de uitslagen en de stand de PK-pagina.
Partijen vindt u op de partijenpagina.