RSB wint Hutton­toernooi 2017!


RSB WINT HUTTONTOERNOOI 2017!

Op zaterdag 14 oktober werd in het sportcentrum van de Erasmus-universiteit in Rotterdam het 58e Huttontoernooi gehouden. Het is het Nederlands kampioenschap van de onderbonden. Dit jaar was het voor de RSB dus een thuiswedstrijd. De laatste jaren was de RSB steeds de sterkste. Zou dat dit jaar weer zo zijn? Er waren acht onderbonden aanwezig.

Er werd in de vijf leeftijdscategorieën met teams van vier gestreden om de grote wisselbeker, die al een paar jaar “zoek” was. Dit jaar kwam hij ineens weer te voorschijn! Er werden 5 ronden met een bedenktijd van 15 min. p.p.p.p.+ 10 sec. per zet gespeeld. Ook per categorie waren er prijzen te winnen.

In de A-groep hadden we Liam Vrolijk, Kevin Nguyen, Arne Pols en Wang Yang uitgenodigd. Van de vijf ronden wonnen zij er vier, maar de Leidse Schaakbond was te sterk voor onze denkhoofden en zij wonnen deze categorie dan ook verdiend met de RSB op de tweede plaats.

Wiggert Pols, Jorik Klein, William Gijsen en Ting Ting Lu vertegenwoordigden de RSB in de B-categorie. Ze deden erg hun best en eindigden met drie overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag op de tweede plaats.

De C-categorie werd een duidelijke prooi voor onze denkhoofden. Lucas Nguyen, Dominggus Paays, Liqin Lu en Cedric Kerkmeester stonden een gelijkspel toe, maar de vier overwinningen waren genoeg voor de eerste prijs. Lucas aan bord 1 was met 4½ uit 5 de topscorer.

De D-categorie had het moeilijk en werd met vijf matchpunten (twee overwinningen, een gelijkspel en twee nederlagen) vijfde. Dylan Achuthan, Daniel Franke, Luana Mensing en Jannes Westerhof vormden ons D-team. Luana won een medaille voor de beste score van het team.

Ons E-team deed het prima en al moest er een nederlaag toegestaan worden, toch eiste dit team de eerste prijs op. Vooral de overwinning in de laatste ronde bleek cruciaal te zijn en niet alleen om deze categorie te winnen! Ansh Jakhari, Alan Bakija, Dana Verheij, Collin Halkes en Joep Westerhof zorgden voor deze mooie prestatie. Alan was met 4 uit 5 hier de topscorer.

Er moest hard gerekend worden, welke onderbond de grote wisselbeker een jaar in zijn bezit mag houden! Dat het spannend was, had ik als teamleider goed in de gaten. Voor het begin van de laatste ronde leek het, dat het ons dit jaar niet zou lukken om eerste te worden! Een korte, rustige peptalk hielp echter enorm, want in de laatste ronde verloren onze vijf teams niet! Dat hielp, want nu eindigden onze denkhoofden met twee matchpunten meer dan de Noord-Hollandse Schaakbond op de eerste plaats!

Ja, de wisselbeker kon nu dan eindelijk aan ons uitgereikt worden. De laatste twee jaar kon dat door de afwezigheid van de grote beker niet. Alle 21 denkhoofden, gefeliciteerd met dit fraaie resultaat!

Na afloop was er in de bar van het sportcentrum een etentje, waar de spelers, speelsters, ouders en begeleiders niet alleen van het eten, maar ook van de overwinning konden genieten. Daarna werd de speelzaal weer in orde gemaakt en moesten stoelen en tafels naar beneden gesjouwd worden. Veel handen maken licht werk. Hartelijk dank voor de hulp daarbij, spelers en ouders! Ook de ouders, die als groepsleider gefunctioneerd hebben, hartelijk dank daarvoor!

Ook dank aan Philip Westerduin, Angelique Osinga, Andre van der Graaf en Andre Osinga voor de wedstrijdleiding en de indelingen. Volgend jaar gaan we de wisselbeker weer verdedigen!

Jan Sijbesma.