SC Dordrecht: Varna daverend succes


Jubilerende Schaakclub Dordrecht: VARNA daverend succes

De trip naar zusterstad Varna, in Bulgarije gelegen aan de Zwarte Zee, inclusief een schaakmatch aan 17 borden op zondagmiddag, is een daverend succes geworden. De enorme ontvangst door onze Bulgaarse vrienden, met name coördinator stedenband Mirella Donkova, en het programma dat zij tezamen met de vier plaatselijke schaakclubs organiseerde bleek, in combinatie met het fraaie weer, al onze 17 harten al snel te verwarmen. Over bijvoorbeeld de lunch, de stadswandeling, geweldige restaurants, het biertje aan het Zwarte Zee strand etc. later meer in het Digiblad incl. vele foto’s.
De schaakmatch zelf, met 2 partijen Rapid wit & zwart, werd tegen een mega overmacht van bijna 3000 ELO punten (!) kansloos verloren met 8½-25½. Uit de cijfers blijkt toch onze TPR nagenoeg gelijk te zijn aan onze ELO. Ofwel, we presteerden naar behoren in de prachtige speelzaal bij de beroemde Kathedraal. Kopman IM Mark Timmermans speelde een gedegen 1-1 tegen zijn Bulgaarse FM opponent. Alleen de uitstekend spelende Lennard den Boer en dito Wouter de Bruin wisten te winnen, maar de ‘Man of the Match’ werd zonder meer in de eerste ronde Edward de Vries. Hij redde persoonlijk onze eer door als enige te winnen en nog wel van de enige dame die Varna opgesteld had.
Tijdens de succesvolle terugvlucht maandag naar Eindhoven werd eigenlijk alleen maar de vraag gesteld: “Waar gaat Schaakclub Dordrecht 2024 heen?”. Naar zusterstad Dordrecht, Zuid-Afrika ?!

Ton Slagboom, Adjunct Schaakclub Dordrecht, Jan Willem Versloot, Victor Koppelaar Organisatie Dordrecht

De spelers van SC Dordrecht in Varna

 

VERSLAG van onze Bulgaarse vrienden, vertaald door John Peters – Stedenband

De vriendschappelijke wedstrijd tussen de schaakclubs van de zustersteden Varna en Dordrecht eindigde in een overwinning voor de Varna-schakers. De wedstrijd werd gespeeld in de Jeugdsalon. Alle deelnemers kregen certificaten van de gastheren en er waren bekers voor de winnaars.
De wedstrijd werd gespeeld op 17 borden in 2 ronden met een gecontroleerde speeltijd van 20 minuten. Onder de deelnemers waren IM Mark Timmermans uit Dordrecht en Lachezar Yordanov uit Varna. Van de in totaal 34 schakers hebben er drie een internationale IM-titel en drie een FM-titel.

De schaakclub Dordrecht heeft een geschiedenis van 135 jaar en dit is het derde vriendschappelijke toernooi dat zij speelden met een zusterstad. Zo speelde Dordrecht 5 jaar geleden Dordrecht tegen Hastings in Groot-Brittannië en 9 jaar geleden speelden ze tegen Recklinghausen in Duitsland.
“Onze droom is om Hastings, Varna en Recklinghausen, onze zustersteden, samen te brengen in een gemeenschappelijk toernooi in Dordrecht ter gelegenheid van Europadag” aldus Ton Slagboom, adjunct van de Dordtse schaakclub. Ook bedankte hij de gemeente Varna en de schaakclubs voor de perfecte organisatie en het gastheerschap van deze bilaterale bijeenkomst.

Alle schakers bijeen in Varna