Schaken in de kroeg weer populair


Schaken in de kroeg weer populair

Vanaf mei is het iedere maandagavond mogelijk te gaan schaken in de kroeg van Ger Koedam. De 72-jarige Ger runt Café Ari. Het blijkt een mythe dat dit café is genoemd naar de dochter van Jules Deelder, de bekende nachtburgemeester van Rotterdam.

Wie een beetje thuis is in de Rotterdamse horeca, zal ongetwijfeld dit rijtje namen herkennen: De Pui, De Stoep, Radio Café Rijnmond, De Lijst, De DansSalon, Het Maastheater en Club Now & Wow; stuk voor stuk horeca-hoogtepunten waar Ger Koedam sr. in het verleden een voortrekkersrol speelde. Café Ari op de hoek van de Nieuwe Binnenweg en de Mathenesserlaan, zet die traditie van een goede sfeer en een prettige en comfortabele ambiance voort. Een breed publiek zal zich hier zeker thuis voelen.

Ger heeft een beetje genoeg van darten in de kroeg. Hij wil terug naar het schaken. In de vele kroegen die Ger gerund heeft stond altijd wel een schaakbord en dat was vroeger heel gewoon. Hij gaat naast de borden ook klokken aanschaffen want op de vaste maandagavonden vragen de klanten er om.

In het vandaag gepubliceerde artikel in het AD regio Rotterdam meldt Ger dat schaken weer een kroegsport moet worden.  Ger haalt herinneringen op aan vroeger toen hij nog kelner was in de legendarische Drie Ballons. Hier kwamen Jan Timman en Hans Böhm regelmatig langs. Dat café was in die tijd the place to be, daar kwam tout Rotterdam. Het was ook de tijd dat schaakvereniging Volmac Rotterdam (met o.m. Euwe, Timman, Böhm, v.d. Herik en Kortsjnoi) achttien keer kampioen werd dankzij de financiële bijdrage van mecenas Joop van Oostrom. Gerrit Markus, lid van SO Rotterdam, zoals de club nu heet en in Capelle a/d IJssel speelt, heeft die periode nog  net meegemaakt.

Op zaterdag 29 april komt Jan Timman naar Rotterdam om tegen de klanten van Café Ari een simultaan te spelen en er doen ook enkele bekende Rotterdammers mee zoals Gerard Cox. Ik herinner me nog de scene uit de serie Toen was geluk heel gewoon waar Jaap het in een schaakpartij opnam tegen zijn RET-baas. Vriendje Stokvis deed hier ook een duit in het zakje. (Voor wie ongeduldig is: het schaakfragment start op 15:00.)

De simultaan begint om 14.00 uur en er zijn nog een paar plekken beschikbaar voor enthousiaste schaakliefhebbers. Geïnteresseerden kunnen bellen naar Gerrit Markus, 010-2020870

Geplaatst door T. Koorevaar op Schaaksite.nl