SMWT 6: Lessen van oude meesters, oom Jan en Wilhelm Conrad Röntgen?


Spindler Makelaars Watertorentoernooi: ronde 6

“Niets is interessanter dan het duistere raadsel van een wonderbaarlijke zege.” Ik genoot van deze slotzin uit de column van Bert Wagendorp (Volkskrant, 26 mei 2018).

Berts verhaal ging over wielrennen. Over dé solo van Chris Froome, onlangs in de Giro, die voor altijd de geschiedenisboeken in zal gaan.

Waarschijnlijk is het één van de knapste staaltjes wielrennen ooit. Die tachtig kilometer beuken op de Finestre en de Jafferau, om zich daarna te belonen met het roze. Een wonderbaarlijke zege…

Ik moest onwillekeurig denken aan de titanenwedstrijd tussen de twee K’s, Moskou 1984, die na 48 wedstrijden door Fide president Campomanes werd gestaakt, omdat – naar zijn zeggen – de match “had exhausted the physical, if not the psychological resources, of not only the participants but all those connected with the match…”

Ongetwijfeld heeft u, lezer, schaker, ook uw eigen wonderbaarlijke zege, verdrongen wellicht, in ieder geval ver weg en onder het stof geraakt en beland in de vergaarbak der vergetelheid. Welke wonderbaarlijke zege komt er in uw herinnering boven?

Lees de rest van het verslag op de website van SV Erasmus.