Twee barrages bij de PJK D


Vandaag, 26 februari 2022, was het de beurt aan de D-categorie om hun Persoonlijk Jeugd Kampioenschap van de Rotterdamse Schaakbond te spelen. En dus togen 35 schakers uit de regio, geboren in of na 2010, naar Gouda om het daar in Denksportcentrum De Hoog, thuishonk van Schaakclub Messemaker 1847, de oudste schaakvereniging van Nederland, in zeven ronden Zwitsers, met een speeltempo van 20 minuten plus 5 seconden per zet, tegen elkaar op te nemen.

Peter Scheeren, jeugdleider bij Messemaker, had de zaal keurig ingericht met 2 rijen van 9 tafels. Verder was er in een aangrenzend zaaltje ruimte om gespeelde partijen te analyseren, wat vooral heel nuttig is als men partijen verloren heeft. Van fouten leer je immers het meeste. Over fouten gesproken… in het indelingsprogramma ging er ook iets fout. Er bleek sprake te zijn van een ‘bug’, waardoor spelers die een zogenaamde bye hadden, daarvoor geen punt kregen. Het leidde bij de wedstrijdleiding aanvankelijk tot de nodige hoofdbrekens . Uiteindelijk wist hoofdwedstrijdleider Philip Westerduin het euvel met een slimme truc vakkundig te verhelpen. Het kostte hem wel zijn lunchpauze, maar die had hij er graag voor over.

Op de borden werd er heel sportief gestreden en waren er bovendien vaak bijzonder mooie partijen en spectaculaire en tactische combinaties te zien. Iedereen deed zijn of haar best om zoveel mogelijk punten te halen. Voor de beste 5 jongens en de beste 3 meisjes wachtte er na afloop een beker. En er waren 7 plaatsen voor het Nederlands kampioenschap te verdienen, 5 bij de jongens en 2 bij de meisjes. De bekers gingen naar de nieuwe RSB-kampioen Parsa Mohebbinezhad (ssv Klim-Op), Oscar Koppenens (RSR Ivoren Toren & Erasmus), Oscar Verwer (RSR Ivoren Toren), Arda Yantur (Erasmus), Yuhong Li (ssv-Klim-Op), de nieuwe RSB-meisjeskampioen Sarah-Joy Koorevaar (Messemaker 1847), Liesbeth van der Ham (3-Torens) en Hyunyoung Ryu (RSR Ivoren Toren).

Liesbeth en Hyunyoung eindigden in punten gelijk en moesten daarom na de prijsuitreiking een barrage spelen voor het tweede ticket naar het NJSK D-meisjes. Liesbeth wist de eerste barragepartij (speeltempo 5 minuten plus 3 seconden per zet) te winnen, Hyunyoung de tweede. Hierdoor was een allesbeslissende derde partij nodig. Hyunyoung won de toss en mocht kiezen tussen wit met 6 minuten bedenktijd en zwart met 5 minuten bedenktijd, waarbij een remise winst voor zwart zou betekenen. Zij koos voor wit en moest dus winnen om naar het NJSK te mogen. En dat lukte haar op het nippertje, want terwijl zij nog 28 seconden op de klok had, ging Liesbeth in verloren stelling door de vlag.

Ook bij de jongens was een barrage nodig. Doordat Oscar Verwer (als nummer 3 geëindigd) zich al eerder, namelijk vanuit de Haagse Schaakbond, geplaatst had voor het NJSK, kwam ook de nummer 6 van de ranglijst in aanmerking voor uitzending naar het NJSK. Op die zesde plaats waren Amir Tetova (ssv Klim-Op) en Dominick Burger (Spijkenisse) gelijk geëindigd. In de eerste barragepartij liet Dominick de winst glippen en kon hij met eeuwig schaak remise afdwingen. Amir trok daarna de tweede baragepartij naar zich toe, waarmee hij het vijfde en laatste ticket naar het NJSK D-algemeen greep. Geen van de spelers ging overigens met lege handen naar huis, want aan het begin van de laatste ronde lag er naast de borden voor iedereen een herinneringsvaantje.

Peter Scheeren nam gedurende de dag en bij de prijsuitreiking een aantal prachtige foto’s, waarvan hieronder een selectie. Alle vrijwilligers die deze dag tot een succes maakten, waaronder barman Vincent die zorgde voor frieten, tosti’s en limonade, heel erg bedankt!

Klik hier voor de eindstanden.