ChessMates Tallinn 2024
Op 24 oktober was het dan eindelijk zo ver. Het RSB team, met enkele invallers van buiten, begon aan de reis naar Tallinn (Estland). Naar Estland is geen directe verbinding dus de vlucht gaat via Frankfurt (Lufthansa). We verzamelen vanaf 8:15 in Rotterdam met vijf spelers, de andere vijf spelers gaan direct naar Schiphol. Buiten spelers van de Rotterdamse Schaakbond zijn er invallers uit Den Haag, Leeuwarden en zelfs Aruba. Christiaan Smeets kwam speciaal voor dit toernooi naar Nederland gevlogen en voegde zich op Schiphol bij de groep. Het RSB team bestaat verder uit:
• Luka Wink (rating 2112)
• Anastasiia Khatniuk (2064)
• Tamila Mashchenko (2000)
• Christiaan Smeets (1986)
• Samuel Lopes (1982)
• Oscar Koppenens (1974)
• Arda Yantur (1853)
• Jungbin Lee (1835)
• Chingthang Ngangbam (1819)
• Dylan Roersma (1789)
Na twee vluchten kwamen we rond 18:00 aan in Tallinn, waar het tripje naar het hotel (met de taxi) slechts 10 minuten duurde. Op papier waren de teams erg aan elkaar gewaagd, met een gemiddelde rating van rond de 1900 punten. (https://chess-results.com/tnr1036511.aspx?lan=1&art=8)
Nadat iedereen was ingecheckt in zijn kamer was er avondeten in het hotel. Vanwege de vermoeiende reis wilde we graag dat iedereen op tijd ging slapen, al is dat bij sommigen niet gelukt.
Dag 1 (25 Oktober)
In ronde 1 mochten we gelijk tegen Monaco. In het verleden een moeilijke tegenstander. Ze waren echter niet in de sterkste bezetting naar Tallinn afgereisd. (Onder dit verslag staan enkele uitgelichte partijen van deze en volgende rondes.)
Slechts één verliespartij, drie remises en de rest gewonnen. Bijna vergeten: Het schaken vond plaats in het Paul Keres Chess House (link: https://www.tallinn.ee/en/paul-keres-chess-house), in het oude centrum van Tallin, want Tallinn heeft een rijke (schaak)geschiedenis. Het prachtige gebouw heeft meerdere verdiepingen met ruime schaakzalen. In de catacomben was plaats om te analyseren en te eten. De lunch werd aangevuld met stokbrood (verzorgd door A. Lopes-catering), want de jeugd had honger.
Vol zelfvertrouwen na de uitslag in ronde 1 werd om 15:00 gestart tegen Estland. Hoewel iedereen in het schaken weet: rating zegt lang niet alles, werd het RSB-team toch wat verrast door het zeer sterke spel van Estland, op vrijwel alle borden.
Voor de begeleiding werd het ook wel billen knijpen: de ene na de andere verliezer kwam zich melden bij coach Harold van Dijk (link https://ratings.fide.com/profile/1006797), om na te bespreken en wij dachten: ‘Het zal toch wel zijn dat iemand puntjes pakt?’ Uiteindelijk wist Christiaan Smeets te winnen (zoals hij ál zijn partijen won!) en maakte Arda nog remise. Met 8½ – 1½ verliezen is niet fijn, maar in ieder geval geen nul.
‘s Avonds werd het resultaat snel vergeten en was er een (buffet) diner in het fraaie hotel. Veel kinderen wilden gaan voorbereiden in de avond. Voor begeleiders was er het head-of-delegations-dinner in een Middeleeuws restaurant.
Dag 2 (26 oktober)
Na de zware ronde 2 op vrijdag was men gewaarschuwd voor de tegenstand. Sachsen had ook een sterk team en je zag ook dat op dag 2 enkele spelers (bij alle zes landen) al wat vermoeider waren van het reizen en gebrek aan slaap (door voorbereiden, lang kletsen of een onwennig bed). Helaas werd deze ronde ook verloren maar met de nettere uitslag 4-6.
Het Iris Youth team was op papier ook even zwaar als het vorige, maar ze leken wat geconcentreerder dan enkele van onze spelers Tijd voor ronde 4. Sommige partijen waren al snel uitgemond in een verlies en je zag ook in het algemeen dat de partijen gemiddeld wat korter duurden.
Na ronde 4 was er in het hotel het traditionele Galadiner! Waar wordt geprobeerd om de spelers van alle teams samen mét elkaar te laten eten, al is dat maar mondjesmaat gelukt. Zondagochtend was het tijd om de spullen in te pakken en we moesten èxtra vroeg naar de speelhal. Engeland was op jacht naar de eerste plek en de RSB was op jacht naar nog wat bordpunten in ronde 5. Dat lukte maar ten dele: drie punten voor Samuel, Oscar en Christiaan Smeets.
Het mag nog even vermeld worden: Christiaan vloog speciaal voor dit toernooi van Aruba naar Nederland, en met ons naar Estland. En zijn bijdrage mag er zijn: 5 uit 5! Wat een fantastische prestatie.
Dag 3 (27 oktober)
In de top van het toernooi was het Estland dat uiteindelijk de winst naar zich toetrok, met een flinke score van 34½ bordpunten (van de 50 maximaal). Helemaal vlekkeloos ging ronde vijf op de laatste dag niet. Een bezwaar tegen een scheidsrechterlijke beslissing (Irish Youth Team vs Monaco) zorgde ervoor dat de einduitslag lang op zich liet wachten:
Partijen
Partij 1: Gorkov, Kirill – Samuel Lopes: 1-0
In deze partij speelde ik met de zwarte stukken tegen Estland. De laatst gespeelde zet in deze stelling is Pe8. Het lijkt nu alsof zwart de problemen aan de koningsvleugel opgelost heeft, het tegendeel is echter waar. In deze stelling speelde mijn tegenstander de winnende zet: Lf8. Nu is de coördinatie van zwart compleet verstoord en is de partij verloren. Dit tactisch motief leverde wit de winst op. Dit was voor mij een goede les om te onthouden.
Partij 2: Chingtang – Alexandre Pasero: 1-0
Partij 3: Anastasiia Khatniuk – Aurelien Spinosi: 1-0
Partij 4: Oscar Koppenens – Rock Yu: 1-0
Oscar speelde tegen de Engelse kampioen U12. De partij gaat lang gelijk op al gebruikt Rock hierbij substantieel meer tijd dan Oscar. Bij zet 21 wordt wits loper ingesloten, maar het voordeel dat zwart daaruit zou moeten halen blijkt niet uit de eval-bar. De pionnen van zwart staan dan ook wat minder goed. Daarna geeft zwart het voordeel enkele malen uit handen, waarna een remise-stelling overblijft. Door de tijdsnood komen er echter onnauwkeurige zetten op het bord, waarna wit aan het langste eind trekt.
Partij 5: Jungbin Lee – Declan Voogt
Ik speelde met wit tegen Declan Voogt, wat ook een Nederlander blijkt te zijn die naar Ierland is verhuisd. Ik speelde de Trompowsky, waarna hij de variant speelde van 1. d4 Pf6 2. Lg5 c5, wat zwart goede kansen biedt gezien het feit dat het vaak leidt tot een goede Benoni, omdat de loper vaak niet op g5 thuishoort. Ik werd onder druk gezet op de damevleugel. Mijn tegenstander gaf zijn loperpaar op om mij dubbele pionnen te geven op de c-lijn, wat een vervelende zwakte bleek te zijn. Hij was zelf alleen traag met het afmaken van zijn ontwikkeling, waarna hij ook nog eens kort besloot te rokeren. Hij had weinig stukken in de buurt van zijn koning wat me de kans gaf om de stelling open te breken met een sterk initiatief richting de koning.
e4 is de breekzet, waarna ik een sterk initiatief krijg op de zwarte koning. Na e4 besloot mijn tegenstander met f5 de stelling gesloten te houden, maar hij had gemist dat ik de pion door kon schuiven naar e5 waarbij de stelling alsnog open gaat. De zwarte koning heeft geen verdedigers en zwart mist alsnog ontwikkeling.
Nadat de stelling opengebroken werd probeerde zwart zijn stukken naar de koning te manoeuvreren. Het bleek echter alleen al te laat te zijn. Ik kreeg een tactiekje waarna ik een kwaliteit won met daarbij nog eens een hele goede stelling.
1. Dg5 ,Kh8
2. Dh7 dreigt mat, als zwart het mat verdedigt met Pf6 valt de toren met mat. Zwart moet f5 opspelen waarna de kwaliteit valt na Pg6.
Hier raapte ik eerst de e7 pion op en daarna de kwaliteit op f8. Mijn tegenstander speelde nog een tijdje door, maar gooide daarna de handdoek in de ring.
Hieronder de gehele partij: