Verslag Erasmiaans 2022Op zaterdag 2 april werd in het Erasmiaans gymnasium in Rotterdam weer het Erasmiaans Schaakfestijn gehouden. Na twee jaar stilstand was het nu weer mogelijk. Er waren in totaal  39 basisschoolteams aanwezig; dat zijn ruim 170 kinderen en daar mag de organisatie zeker tevreden mee zijn. De organisatie bestaat uit stichting Het Schaakkasteel (Teun Koorevaar) en Jan Sijbesma (ssv Klim-Op) en dat  in nauwe samenwerking met de jeugdleider van de Rotterdamse Schaakbond (Hans v.d.Beukel). De teams waren op niveau en leeftijd ingedeeld en daarbij werden ze ook in de groepen van de basisschool ingedeeld. In totaal waren er 4 groepen: de kampioenspoule (A), de gevorderden (B), de beloften (C) en de allerjongsten (D). In de kampioenspoule werd om het schoolschaakkampioenschap van de RSB gestreden. Er hadden zich drie schoolteams aangemeld voor die kampioenspoule. Ze werden bij de gevorderden geplaatst.

De twee computermensen hadden het druk met indelen en het uitprinten van de wedstrijden. Dat waren Hans v.d. Beukel bij poule A/B en Rik Wortman bij poule C en D. Bij de allerjongsten waren er veel kids, die voor het eerst een schaaktoernooi speelden. Zij waren natuurlijk erg gespannen en hun ouders trouwens ook. Het blijft een mooi gezicht, die jonge kinderen achter het schaakbord te zien zitten. Het duurde altijd wel even, voordat de allerjongsten op de goede plaats zaten. In de vier groepen werden in totaal zeven ronden gespeeld.

In poule A/B streden de drie A-teams om het kampioenschap en een plaats op het Nederlands Kampioenschap. Passe Partout uit Rotterdam was duidelijk de sterkste, want zij wonnen hun zeven wedstrijden. Zij mogen de RSB vertegenwoordigen op het NK Schoolschaak. Tweede werd het team van Quadratum uit Rotterdam en derde De Stelberg eveneens uit Rotterdam. De B-teams eindigden achter de 3 A-teams. Eerste bij de B werd Quadratum 2, tweede Prins Johan Friso school uit Berkel en Rodenrijs en derde De Pijler uit Rotterdam.

In de C-poule (groep 5 en 6 van de basisschool) werd de Kralingsche school uit Rotterdam eerste, St. Jozefschool 1 uit Schiedam tweede en Eduard van Beinum uit Rotterdam derde. Bij de allerjongsten was de eerste prijs voor de Vrije school uit Rotterdam, St. Jozefschool 5 werd tweede en de Vrije School 2 derde.

Tussen de ronden door was het ook mogelijk om tegen de “beer” en ‘berin” te schaken. Dat waren Rawi Wortman en zijn zus Manixia. Ze hadden het behoorlijk druk. De kids konden een prijsje verdienen door te winnen van de “beer” of “berin” of goed te spelen. Verder konden de deelnemers gratis drinken, fruit en snoep halen in de kantine van de school. Voor de ouders en begeleiders was er gratis koffie en thee. Margreet Wevers van “Schaakkunst” was er met een stand, waar allerlei leuke schaakcadeautjes te koop waren.

De organisatie kan terugzien op een geslaagd Erasmiaans Schaakfestijn. Langs deze weg willen wij alle vrijwilligers danken voor hun inzet op dit toernooi. Zonder hun hulp is zo’n evenement niet mogelijk. Verder het Erasmiaans gymnasium bedanken voor hun gastvrijheid!