Wereldkampioen Carlsen bij Tata Steel 2022


PERSBERICHT TATA STEEL CHESS TOURNAMENT
26 oktober 2021

Wijk aan Zee opnieuw bruisend middelpunt van de schaakwereld

Wereldkampioen Carlsen bij Tata Steel Chess Tournament 2022

Wereldkampioen Magnus Carlsen heeft laten weten dat hij in januari van de partij is bij de 84e editie van het Tata Steel Chess Tournament. Dit ondanks het feit dat hij van 26 november tot 14 december zijn wereldtitel moet verdedigen. De organisatie van het Tata Steel Chess Tournament heeft vandaag de deelnemers van de Tata Steel Masters 2022 bekendgemaakt, waarbij nog één plek is vrijgehouden.

Magnus Carlsen 2017

Als vanouds zullen er ook weer amateurs spelen in De Moriaan en zijn ook bezoekers weer welkom. Het toernooi, dat internationaal bekend staat als het ‘Wimbledon of Chess’, vindt plaats in Wijk aan Zee van 14 tot en met 30 januari 2022. Op dit moment is nog niet bekend of er deze editie een Chess On Tour evenement komt voor de Tata Steel Masters. De 14e deelnemer van de Tata Steel Masters en de grootmeesters van de Tata Steel Challengers worden in november bekendgemaakt.

Dorp weer in teken van schaken

“In januari wordt Wijk aan Zee weer het vertrouwde bruisende middelpunt van de schaakwereld”, aldus Hans van den Berg, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. “Het hele dorp staat dan weer als vanouds in het teken van schaken. Daar kijk ik enorm naar uit. Afgelopen editie was bijzonder succesvol, met zelfs een Nederlandse winnaar, maar door de coronabeperkingen ontbrak de bijzondere sfeer in Wijk aan Zee. Die willen we nu weer terugbrengen. Vanzelfsprekend conformeren we ons aan het overheidsbeleid. Mochten er nieuwe maatregelen komen omtrent corona, dan zullen we de opzet van het toernooi daaraan aanpassen.”

Amateurs en bezoekers

“Het is bijzonder verheugend dat we de komende editie ook weer amateurtoernooien kunnen organiseren en bezoekers mogen toelaten”, aldus Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament. “De mix van amateurs en grootmeesters die samen in de Moriaan hun partijen spelen is uniek in de wereld en creëert een heel bijzondere sfeer. Ik weet zeker dat schaakliefhebbers van over de hele wereld erg blij zijn met dit nieuws.”

Deelnemers Tata Steel Masters 2022

Naam                                     Land                Rating             Plek op wereldranglijst

Magnus Carlsen                     Noorwegen     2855                1

Fabiano Caruana                   V.S.                 2800                2

Anish Giri                               Nederland       2774                7

Richard Rapport                     Hongarije        2770                10

Shakhriyar Mamedyarov       Azerbeidzjan   2765                11

Jan-Krzysztof Duda               Polen              2756                15

Sergey Karjakin                      Rusland          2743                18

Andrey Esipenko                    Rusland          2720                25

Daniil Dubov                          Rusland          2714                28

Samuel Shankland                 V.S.                 2714                29

Jorden van Foreest                Nederland       2691                45

Nils Grandelius                       Zweden           2662                72

R. Praggnanandhaa               India                2618                183

De ratings zijn de FIDE-ratings van 1 oktober 2021.

Veel ogen zullen tijdens het Tata Steel Chess Tournament zijn gericht op het 16-jarige supertalent Praggnanandhaa uit India. Hij heeft tijdens de coronapandemie veel indruk gemaakt in het online-circuit en wil zich nu ook graag achter het bord meten met de wereldtop. Ook de 19-jarige Esipenko zal nauwlettend worden gevolgd. Hij eindigde dit jaar als derde in Wijk aan Zee en wist zelfs wereldkampioen Carlsen te verslaan. Voor Carlsen wordt het de 18e keer dat hij deelneemt aan het Tata Steel Chess Tournament.

Inschrijven amateurs

De inschrijving voor de amateurtoernooien van het Tata Steel Chess Tournament start op 1 november via de website van het toernooi: www.tatasteelchess.com. Op basis van de regels van de Schaakbond en NOC-NSF is besloten om 70% van het aantal amateurs van voor de corona-uitbraak toe te laten tot het Tata Steel Chess Tournament 2022. Daardoor kan er meer ruimte worden gecreëerd om op gepaste afstand tussen de tafels door te kunnen lopen. Zowel voor de Weekendvierkamp, de Dagdriekamp en de Tienkamp geldt dat er plaats is voor maximaal 466 deelnemers. Spelers en bezoekers worden toegelaten op vertoon van de Corona Check App of een negatief testbewijs (PCR-test). Er geldt geen mondkapjesplicht. Wel is er een aparte in- en uitgang voor de grootmeesters uit de Tata Steel Masters en de Tata Steel Challengers.

Hans van den Berg (directievoorzitter Tata Steel Nederland – links op de foto) met Anish Giri en Jeroen van den Berg (directeur Tata Steel Chess Tournament – rechts op de foto) tijdens de bekendmaking van de deelnemers van de Tata Steel Masters 2022.