Deelnemers Tata Steel Challengers bekend


Persbericht 7 december 2015

Debuut jongste Nederlandse grootmeester

Jorden van Foreest, met 16 jaar de jongste Nederlandse grootmeester van dit moment, zal in januari zijn debuut maken op het Tata Steel Chess Tournament. Tata Steel heeft vandaag de lijst met deelnemers van de Tata Steel Challengers bekendgemaakt. Van Foreest is niet de jongste schaker die in januari in Wijk aan Zee speelt. Dat is de 15-jarige Amerikaan Samuel Sevian, die afgelopen januari als 14-jarige de vijfde plaats in de Tata Steel Challengers in de wacht wist te slepen. Het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 15 tot 31 januari 2016.

Jong talent Rusland en V.S.

“Ik ben zeer tevreden over de bezetting van de Tata Steel Challengers”, aldus Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament. “Het is een mooie mix van nationaliteiten en van jonge en ervaren schakers. Samuel Sevian uit de Verenigde Staten is een van de jonge schaaktalenten, die met zijn rating bijna de 2600-grens heeft bereikt. Hij zal het onder meer opnemen tegen de Rus Mikhail Antipov, die slechts drie jaar ouder is en inmiddels al regerend jeugdwereldkampioen. Ik ben ook heel benieuwd hoe Nederlands jongste grootmeester, Jorden van Foreest, presteert bij zijn eerste optreden in Wijk aan Zee.”

Naast schaaktalent uit zeven andere landen zal Van Foreest vier landgenoten tegenover zich vinden: Erwin l’Ami, Benjamin Bok, Miguoël Admiraal en Anne Haast. Admiraal won de toptienkamp tijdens het Tata Steel Chess Tournament 2015 en verdiende daarmee een plek in de Tata Steel Challengers 2016. Jan Timman heeft laten weten geen gebruik te maken van de uitnodiging om mee te spelen in de Tata Steel Challengers.

 Drie vrouwen

Chess-Queens-2015-12-07Foto:  De Nederlands kampioene Anne Haast omringd door andere leden van het Nederlands Olympisch Schaakteam tijdens het Tata Steel Chess Tournament 2015.

Nederlands Kampioene Anne Haast doet voor de tweede maal mee aan het Tata Steel Chess Tournament. Naast het succesvol verdedigen van haar Nederlandse titel, wist ze dit jaar ook de nationale titel bij het rapidschaak te veroveren. Er debuteren twee andere vrouwelijke grootmeesters in Wijk aan Zee. De zeer sterke Chinese grootmeester Ju Wenjun maakt al enkele jaren deel uit van de Top 10 bij de vrouwen. Nino Batsiashvili (Georgië) is de tweede debutante.

Sterk deelnemersveld Tata Steel Challengers

Met een gemiddelde rating van 2570 is de tweede groep van het Tata Steel Chess Tournament beduidend sterker bezet dan de editie van 2015 (die een gemiddelde rating van 2554 had). Er doen spelers uit acht verschillende landen mee.

 Deelnemerslijst Tata Steel Chess Tournament 2016, Tata Steel Challengers

Naam                    Land              Rating
Liviu-Dieter Nisipeanu  Duitsland         2675
Adhiban Baskaran        India             2669
Eltaj Safarli           Azerbeidzjan      2653
Alexey Dreev            Rusland           2644
Erwin l’Ami             Nederland         2628
Benjamin Bok            Nederland         2594
Samuel Sevian           Verenigde Staten  2578
Mikhail Antipov         Rusland           2569
Nijat Abasov            Azerbeidzjan      2556
Jorden van Foreest      Nederland         2547
Ju Wenjun               China             2543
Nino Batsiashvili       Georgië           2498
Miguoël Admiraal        Nederland         2438
Anne Haast              Nederland         2390