Het PK is begonnen!


Het Persoonlijk Kampioenschap van de RSB is begonnen

Afgelopen woensdag is in Spijkenisse het Persoonlijk Kampioenschap van start gegaan. Om redenen die een diepgaand onderzoek vragen zijn er dit jaar slechts 31 deelnemers, waarvan slechts 8 in de A-groep. Dat is de helft van vorig jaar.
De dramatische inschrijving voor de A-groep noopte wedstrijdleider Arrian Rutten tot een revolutionaire ingreep namelijk het samenvoegen van de A-groep en de B-groep. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat dit wat verzet zou opleveren. Behalve een enkele gefronste wenkbrauw bleef dit verzet echter uit.Het spelen in één groep en het uitgedunde gezelschap leidde tot een serene, broederlijke sfeer. Wat in ieder geval een voordeel was dat iedereen zeeën van ruimte had: een lege tafel ter linker en rechter zijde.Afgezien van één remise in de B-categorie waren alle uitslagen conform het grote ratingverschil tussen de deelnemers. Dat betekende niet dat de A-groepers een gemakkelijke avond hadden. Titelfavoriet FM Gert Timmerman moest tot op de bodem gaan om de oude rot Cor van As te verslaan. Dat duurde drie en een half uur. Cor zal er ongetwijfeld trots op zijn dat hij zich als een leeuw heeft verdedigd.Ook aan bord 2 was het tussen Marc Schroeder (A) en Gerard Kastelein (B) bepaald geen appeltje eitje. Ook hier was de avond zijn laatste uur ingegaan toen Gerard onder de druk bezweek en een mataanval over zich heen kreeg. Ook het taaie verzet van Mane Reljic (1505) tegen Wim Posthumus (1902) verdient het om te worden gememoreerd.

De partijen tussen B-groepers waren in het algemeen eerder klaar dan de partijen tussen de A-groepers en de B-groepers. Uitzondering was de strijd tussen Jaap van Meerkerk (1724) en Hans Koedam (1415). Hans was degene die pruttelde tegen het in één groep spelen. Maar het resultaat voor hem was wel een mooie remise tegen een van de sterkste B-groepers. Beide spelers verklaarden na afloop (laatste partij van de avond) dat ze niet voor de winst durfden te gaan omdat ze het gevoel hadden in een casino te zijn beland. In mijn woorden èn gedeeltelijk de hunne (ik houd het een beetje spannend) “wij waren te laf om te gokken”.

Als tegenwicht tegen al dit gezwoeg de partij die het eerste klaar was: na 10 minuten. Henk Prins (1641) sloopte Ger Schraa (1265) met het volgende miniatuurtje. Ger had wit en Henk had zwart.
1. d4; e5. 2. dxe5; Pc6. 3. Lf4; De7. 4. Pf3; Db4+. 5. Dd2??; Dxb2. 6. Dc3??; Lb4. 7. Ld2; Lc3. 8. Lxc3???: Dc1 mat. De partij is ook naspeelbaar op de partijenpagina.

Peter de Weerd

Zie voor de uitslagen en de stand de PK-pagina.