Het PK wordt vervolgd: ronde 2


Het PK wordt vervolgd: ronde 2

In mijn verslag over de eerste ronde meldde ik dat het spelen in één groep had geleid tot een serene, broederlijke sfeer. Hoewel deze observatie juist was bleek het door mij gelegde verband ongefundeerd. Dan zouden immers alle ronden in een serene, broederlijke sfeer moeten verlopen. Ik hoop dat dit in ronde 3 tot en met 7 weer het geval is.

Ronde 2 werd echter verstoord door enkele rimpelingen die niet iedereen zal hebben opgemerkt, maar die er wel waren. De enige partij tussen twee A-groepers was die tussen titelfavoriet Gert Timmerman (2245) en runner-up Floris Doolaard (1883). Ik denk dat Floris de partij inging met het idee een berg te moeten beklimmen en dat hij er in heeft moeten berusten dat hij voor deze hoogte nog onvoldoende conditie had. De klim kostte daardoor te veel tijd zodat hij door de vlag ging in een slechtere stelling.

In de zes A tegen B partijen kwamen de B-groepers nog tot twee remises: Henk Prins(1641) tegen Wim Posthumus (1902) en Zhi Yang Fan (1731) tegen Hans Hollander (1982). Deze laatste partij was ook de laatste van de avond en had een spectaculair slot. Beide spelers waren in tijdnood, Hans had een dreigende mataanval en Zhi Yang een reddingsboei van eeuwig schaak. Dat Hans niet heeft gezien dat hij met een dameoffer de mataanval kon afronden was een lot dat hij deelde met veel van de toeschouwers. U zult begrijpen dat ik (1294) deze wijsheid ook niet van mezelf heb maar mij daarover heb laten informeren.

Van de andere vier A tegen B partijen vermeld ik de overwinning van Marc Schroeder (2003) op Pim Kleinjan (1807). Pim Kleinjan is de enige deelnemer die heeft mogen kiezen tussen A en B. De gemengde groep lijkt hem daarom op het lijf geschreven. Hij kwam tegen Marc in een totaal gewonnen stelling maar gaf de buit weg op het moment suprême.

In de partijen tussen de B-groepers onderling waren toch wel enkele verrassingen te noteren. Niet dat Cor van As (1608) na een zeer spannende partij verloor van Jaap Meerkerk (1724). Maar ik denk dat Cor na zijn eervolle nederlaag tegen Gert Timmerman wel op meer had gehoopt. Wel had ik de nederlaag van Gerard Kastelein (1573) tegen Herman van Os(1487) niet verwacht. Aan de gezichten van beide spelers te zien werd dat idee niet gedeeld door Herman en wel door Gerard. Ook de overwinning van Hans Koedam (1415) op Karel van den Burg (1559) mag als een kleine verrassing worden genoteerd. Voor het overige: business as usual.

Peter de Weerd

Zie voor de uitslagen en de stand de PK-pagina.
Partijen vindt u op de partijenpagina.