Ondanks warmte, vakantietoernooi Sliedrecht


Afgelopen donderdag was de 3e speelavond van het Vakantietoernooi van Schaakvereniging Sliedrecht. Het werd een historische avond met in totaal ondanks de tropische temperaturen weer 51 verschillende deelnemers. Een hogedrukgebied boven het midden van Europa was de oorzaak van de historische weer­situatie in Sliedrecht. De organisatie had maatregelen getroffen door buiten borden op te zetten en spelers de mogelijkheid te bieden om zelf te kiezen of ze binnen of buiten in de warmte wilde spelen. Want dat het warm was met een graad of 38 op de thermometer is een feit. Maar de drang bij de regionale schakers om mee te kunnen spelen met het Vakantietoernooi is groot, dus die laten zich niet afschrikken door een historisch hoge temperatuur, nee sterker nog dit biedt kansen om toe te slaan!

Vorige week was de berichtgeving al duidelijk over de verrassingen die het Vakantietoernooi vaak kent. In groep 1 was vorige week Tobias Dekker de trotse koploper met een score van 100%, maar op deze historische avond wist hij geen enkele van zijn drie partijen te winnen en is daarom gelijk weer weggezakt uit de top.  Niels Mijnster deed voor het eerst mee en wist gelijk 3 partijen te winnen en nestelt zich gelijk in de top.  Ook Kees Wessels, Jorik Klein en William Gijsen deden goede zaken in blijven zicht houden op het podium. Maar zoals al eerder gememoreerd: Het kampioenschap kan bij het Vakantietoernooi nog in de laatste ronde worden beslist, want een aantal verliespartijen kan zomaar zorgen voor een vrije val op de ranglijst.

Niels Mijnster start uitstekend en lijkt kanshebber op overwinning

Jorik Klein kanshebber in Groep 1

In Groep 2 was het duidelijk dat de hitte en de daarmee samenhangende verkoelende drankjes een positief effect hebben op de schaakprestaties van Jurgen den Haan. Als een bulldozer ging hij over het bord en met 3 uit 3 scoorde Jurgen de Haan perfect. Ook organisator Martijn Stoker scoorde met 2 uit 2 goed, maar miste alle scherpte in zijn laatste partij en deed prompt een stuk in de aanbieding. Tegenstander Arjan Uittenbogaard nam dit stuk graag aan en gaf dit voordeel nooit meer weg. Met een score van 2 uit 3 doet ook Arjan een gooi naar een plek op het podium.

In groep 3 was duidelijk merkbaar dat de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse een weekje uit hebben kunnen rusten van het Vakantietoernooi. Jeugdspeler Robin Tenhunen liet zien dat hij zich niets aantrekt van de warmte en staat nu bovenaan in deze groep. Louis Kemper, die ook vorige week de Vierdaagse uitliep, toonde ook aan dat hij nog ijzersterk kan spelen als hij er serieus voor gaat zitten. Met een score van 2,5 uit 3 steeg hij ook met stip richting het podium. Ook in deze groep had de koploopster een zware avond. Ondanks dat zij niet verloor, maar met 2 remises en 1 overwinning moest Yisha Chen de koppositie overdragen aan Robin. Haar broer scoorde evenveel punten en blijft haar dus op de hielen zitten.

Yisha Chen blijft op titelkoers in Groep 3

Donderdag 1 augustus is de volgende speelavond van het Vakantietoernooi. Gelukkig weten we zeker dat het niet zo warm zal worden als afgelopen donderdag, maar spektakel en gezelligheid wederom gegarandeerd.

——————————————————————————–

Afgelopen donderdag was de 2e speelavond van het Vakantietoernooi van Schaakvereniging Sliedrecht. In ‘’De Havik’’ mocht de organisatie 66 schakers verwelkomen en werd in een ontspannen sfeer gestreden om de punten. Schakers die deelnemen aan het Vakantietoernooi roemen de sfeer bij de Sliedrechtse schaakvereniging en het ‘vrijblijvende’ karakter van het toernooi biedt flexibiliteit mocht je toch een keer verhinderd zijn.

Door de gesloten ratinggroepen spelen goed presterende spelers ook direct tegen toppers uit hun eigen klasse. Dit zorgde weer voor zeer spannende partijen, die mede door het toegevoegde increment, veel toeschouwers trokken.

In de hoofdgroep liet Tobias Dekker zien dat hij het schaken zeker nog niet is verleerd. Hij speelde in zijn drie partijen niet al te goed, maar staat wel met drie overwinningen alleen aan kop in de hoofdgroep. Hans Klein kwam ook sterk uit de startblokken van het Vakantietoernooi en scoorde op zijn eerste speelavond direct 2 overwinningen, maar moest in de laatste ronde toch zijn meerdere erkennen in Tobias. Kees Wessels is samen met Jorik Klein in de hoofdgroep nog zonder verlies na 6 gespeelde ronden.

De spanning in groep 2 is ver te zoeken, want ook op de 2e speelavond heeft Ron Melger genadeloos toegeslagen. Wederom won al al zijn partijen en is zo na 2 speelronden al een grote kanshebber op de titel in groep 2. Ook mede koploper Jurgen de Haan mocht aantreden tegen de koploper, maar in een ingewikkelde partij maakte Melger het eindspel erg complex en kon hij wederom het punt bijschrijven

In groep 3 vlogen de stukken ook weer over het bord en was de spanning te snijden. Yisha Chen (Capelle a/d IJssel) had een sterke avond en wist 3 partijen te winnen. Naast dat zij al haar partijen won tegen directe concurrenten was vooral de winst op haar broer er natuurlijk één waarover in de auto naar huis nog lang over is nagepraat. Met 5 uit 6 staan zij voorlopig bovenaan, maar o.a. Koos van den Berg staat op korte afstand. Koos had een sterke avond, maar moest na twee overwinningen toch in de laatste ronde zijn meerdere erkennen in Yisha.

Na twee speelavonden hebben de kandidaten voor het podium in de verschillende groepen zich gemeld, maar Parijs is nog ver! Volgende week staat de 3e speelavond op het programma en wellicht hebben een aantal schakers hun kruit al verschoten in de eerste rondes of zorgen een aantal outsiders voor wat verrassingen.

Elk jaar wordt er tijdens de zomermaanden het Sliedrechts Vakantietoernooi georganiseerd. Veel schakers uit de regio schaken graag door en komen dan ook naar Sliedrecht.  Op www.schakendsliedrecht.nl staat een uitgebreider verslag met ook alle rangen en standen.

van: Marcel Klein