50 deelnemers aan PJK-D


Zaterdag 27 januari 2024 speelde de D categorie het RSB PJK in Spijkenisse in de vertrouwde Boekenberg.

Er waren maar liefst 17 meisjes onder de deelnemers, een record aantal! Voor Eviënne Jongejan (Schaakclub PASCAL) werd het 3 keer scheepsrecht, want na het Fm- en Em-kampioenschap schreef ze ook het Dm-kampioenschap op haar naam. Ze won 6 van haar 7 partijen en mag als RSB-kampioene naar het NJSK Dm. Maithili (Milly) Bhaskarabhatla van JSV Kralingen werd tweede en Haitong Wang, spelend bij S.S.V. “Klim-Op” werd derde. Zij behaalden 5 punten, net zo veel als Aliyah Malik (3-Torens) die op weerstandspunten vierde werd. Milly, Haitong en Aliyah zullen in een barrage gaan uitmaken voor wie de twee resterende tickets voor het NJSK Dm zijn.

Behalve voor de top 3 waren er ook bekers voor de winnaars van twee lagere ratingklassen: Olivia Fang fei d’Ippolito (S.S.V. “Klim-Op”) eindigde van de meisjes met een jeugdrating tussen 401 en 650 (de zogenaamde ratingklasse 2) als hoogste in de eindstand en Marie Arendsen (SC Messmaker 1847) deed dat in ratingklasse 3 (jeugdrating tot en met 400).

De volledige eindstand en alle uitslagen zijn hier terug te vinden.

Bij de jongens waren er bijna het dubbele aantal deelnemers: 33 om precies te zijn. Daar was Oscar Koppenens (RSR Ivoren Toren) favoriet. Zijn jeugdrating (1794) was namelijk veruit het hoogste. Hij maakte de favorietenrol waar door al zijn 7 partijen te winnen. RSB-kampioen dus en naar het NJSK D. Ook Ethan Mei (S.S.V. “Klim-Op”) mag naar het NJSK, want hij eindigde knap als tweede met 6 punten. Yuhong Li (S.S.V. “Klim-Op”) legde beslag op de derde plaats. Zidan Kazi (S.V. Spijkenisse) wist net als Yuhong 5 wedstrijdpunten te scoren maar werd op weerstandspunten vierde. Een gelijk aantal wedstrijdpunten betekende dat er na de prijsuitreiking nog een barrage gespeeld moest worden met als inzet het derde NJSK-ticket. Yuhong won de eerste partij, Zidan de tweede. En dus was een derde allesbeslissende partij nodig. Daarin had Yuhong wit en 6 minuten bedenktijd en Zidan zwart en 5 minuten bedenktijd. Een Armageddon partij noemen ze dat. Daarin heeft zwart genoeg aan remise om te winnen, omdat hij minder bedenktijd krijgt. Yuhong trok in deze laatste partij aan het langste eind. Hij mag dus ook naar het NJSK D.

Net als in de meisjesgroep waren er ook hier bekers voor de winnaars van twee lagere ratingklassen: Zidan Kazi (S.V. Spijkenisse) eindigde van de jongens met een jeugdrating tussen 601 en 950 (de zogenaamde ratingklasse 2) als hoogste in de eindstand en Omayr Oulad Elkadi  (S.S.V. “Klim-Op”) deed dat in ratingklasse 3 (jeugdrating tot en met 600).

Degenen die niet in de “beker”prijzen vielen, ontvingen als herinnering een medaille en gingen ook op de foto.